Mε τη δημοσίευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρία στη Θράκη κλείνει και τυπικά η υπόθεση που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ο Κώστας Γούναρης είχε επισημάνει ότι καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, θα πρέπει να περιμένουμε την αποτύπωση σε κείμενο. Η στήλη επικοινώνησε μαζί του μετά τη δημοσίευση και ο γνωστός νομικός, με την μεγάλη δράση στο θέμα, επιβεβαίωσε με ικανοποίηση ότι πράγματι αποτυπώνει επακριβώς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή. 

Το θέμα απασχόλησε και το γερμανικό τύπο που επισημαίνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα ξεκίνησε την αποδόμηση αυτού του καθεστώτος, μοναδικού φαινομένου στην Ευρώπη. Για τη Γερμανία έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έχει αντιμετωπίσει απίστευτες υποθέσεις γάμων ανήλικων (ως και νηπίων θα λέγαμε) που ευλογήθηκαν και στη συνέχει μετανάστευσαν. Άρα γνωρίζουν και το νόμο αλλά και τον τρόπο εφαρμογής.

Και επειδή είναι λίγο μάταιο να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι  αγγελικά πλασμένα, δεν είναι οι πάντες σύμφωνοι με το θέμα και δεν απέκτησαν όλοι ξαφνικά ευαισθησίες. Άλλωστε η Ελλάδα ήταν αυτού που εφάρμοζε και αρνιόταν να άρει το καθεστώς που ίσχυε για δεκαετίες. Και για να μην κρυβόμαστε είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενοχλήθηκαν στη Θράκη από την εξαγγελία για τη Σαρία και διαθέτουν και θεσμικό ρόλο.

Απλώς ο Τσίπρας υπολόγισε καλά τους συσχετισμούς πριν εξαγγείλει αυτή την αλλαγή και πολλοί  αναγκάστηκαν να αυτολογοκριθούν. Είναι αρκετοί όσοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης, ακόμη και όταν προέρχεται από την ίδια τη θρησκεία, είναι άσκηση “εθνικής πολιτικής” και όπου δεν χωρούν οι αξίες της Δύσης. Όχι μόνο στη μία πλευρά αλλά και στην άλλη ενδημούν αυτές οι απόψεις, που δείχνουν ότι τα άκρα συμφωνούν στην περιχαράκωση…

Στην υπόθεση του ΕΒΕ οι τελευταίες εξελίξεις ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο πολιτικό πλαίσιο που τις διέπει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης τελικά φαίνεται ότι παίρνει θέση , εκφράζει στήριξη στο Γ. Μαυρίδη και, παράλληλα, επιτίθεται στον Πρόεδρο Σ. Μωραΐτη.

Φαίνεται ότι είναι επιλογή τους να πολιτικοποιήσουν αυτές τις εκλογές και να φθείρουν το νυν Πρόεδρο. Προφανώς υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ στις εκλογές αλλά προφανώς και οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έχουν κάποιο σχεδιασμό εκφράζοντας τη στήριξη τους στο νεανικό συνδυασμό ή όταν ανοίγουν συγκεκριμένες ατζέντες.

Ως προς την αναμέτρηση και τους συμβούλους που κατεβαίνουν στη μάχη είναι λογικό ότι μόνο λίγοι θα καταφέρουν να εκλεγούν και η μάχη δεν είναι μόνο μεταξύ των συνδυασμών αλλά και μεταξύ των υποψηφίων. Καλό θα είναι να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά καθώς οι εκλογές του φορέα δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου. Ούτε τα αποτελέσματα είναι ένδειξη επιχειρηματικής ή κοινωνικής καταξίωσης όπως κάποιοι θεωρούν. Και κυρίως, δεν είναι σοβαρός λόγος για να διαταραχθούν προσωπικές σχέσεις σε μια μικρή πόλη.