Το ξανασκέφτονται στη ΛΑΕ Ξάνθης, μετά την ανακοίνωση της ….ΛΑΕ Ξάνθης ότι δεν στηρίζει κανένα συνδυασμό στις εκλογές του Επιμελητηρίου, αφού μέλος της συμμετέχει στην παράταξη Μωραίτη. Έτσι σε νέα ανακοίνωση του Α. Κοσμίδη, αναφέτεται:

Ένα ενδιαφέρον κείμενο εξέδωσε η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ» Ξάνθης, μία από τις πολιτικές οργανώσεις της ΛΑΕ, στην οποία συμμετέχει πλήθος αγωνιστών φοιτητών της πόλης μας, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στα Επιμελητήρια. Επειδή μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία της Πολιτικής Επιτροπής της ΛΑΕ Ξάνθης, αποφάσισαν και το εξέδωσαν ως ΛΑΕ Ξάνθης. Αυτό είναι ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα μιας πλειοψηφίας σε μια δημοκρατική προοδευτική οργάνωση. Αν και συνήθως καταβάλλεται κάποια προσπάθεια σύνθεσης

Ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Τύπου της ΛΑΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι σωστά οι φοιτητές μας επισημαίνουν ότι  ολοκληρώνεται η προσπάθεια από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης να εκληφθούν τα μνημόνια ως κανονικότητα. Να συνηθίσει ο ελληνικός λαός στο γεγονός ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις μικρών κατοικιών και βιοτεχνιών, είναι απόρροια της κυκλικής οικονομικής κρίσης του οικονομικού συστήματος. Ότι είναι κάτι φυσικό που πρόκειται να αντιστραφεί, όταν η οικονομία της χώρας θα πάρει τα επάνω της και θα επιτευχθεί η άνοδος και η ανάπτυξη.

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα, ενταγμένη υπό αμφιλεγόμενες                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                στην ΟΝΕ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, έχει χάσει τη σχετική αυτονομία της. Είναι αδύνατον να ασκήσει ανεξάρτητη νομισματική και κατ’ επέκταση οικονομική πολιτική, ώστε να ενισχύσει διαφαινόμενες δυνατότητες εξόδου από την κρίση. Με τα μνημόνια, χάριν της ενίσχυσης των οικονομιών των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και της αναγκαιότητας ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, έχει προδιαγραφεί η οικονομική μας πορεία. Για τα επόμενα 20, αν όχι για πολύ περισσότερα  χρόνια! Όπως και πολλών άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο μηχανισμός λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει δέσει τη χώρα μας σε αόρατα δεσμά με αποτέλεσμα να χαρακτηριζόμαστε πλέον ως ένα οικονομικό προτεκτοράτο και οι έλληνες πολίτες ως σύγχρονοι δουλοπάροικοι. Η διατυμπανιζόμενη ως σανίδα σωτηρίας «έξοδος στις αγορές» όχι μόνο δεν αποτελεί πανάκια, αλλά θα προσδώσει στη χώρα μας πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις και επιβαρύνσεις. Διότι πολύ απλά, το επιτόκιο δανεισμού μας θα είναι πολλαπλάσιο και θα αποτελέσουμε έρμαιο των διεθνών τοκογλύφων. Όχι ότι τώρα μας προστατεύει και μας υπερασπίζεται κανείς. Έτοιμοι είναι να μας αγοράσουν ολόκληρους, αντί πινακίου φακής.

Συνεπώς, η απόφαση των φοιτητών μας «δεν δίνουμε την παραμικρή στήριξη σε αντιλήψεις που προωθούν μνημονιακές πολιτικές και συμβάλλουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και των εργαζομένων…» είναι απολύτως σωστή και με αυτόν τον μπούσουλα έχω πραγματοποιήσει όλες τις παρεμβάσεις μου στο Επιμελητήριο Ξάνθης και όπου αλλού συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια. Θα έπρεπε, κανονικά, οι φοιτητές μας να το γνωρίζουν αυτό, όσοι τουλάχιστον ασχολούνται κάποια χρόνια με τα κοινά που δεν αφορούν μόνον τα του Πολυτεχνείου.

Αλλά εκείνα, κυρίως,  τα οποία θα έπρεπε να λάβουν στο εξής υπόψη τους είναι:          ορθών αποφάσεων.

Θα ξενίζει ασφαλώς που οι φοιτητές της ΛΑΕ Ξάνθης δεν στηρίζουν κανέναν συνδυασμό του Επιμελητηρίου, αν και ο Πρόεδρος του ζήτησε δημόσια την στήριξη και του συνδυασμού του ΚΚΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο Επιμελητήριο Ξάνθης δεν περισσεύει κανείς». Δεν πειράζει πάντως, αρκεί να στηρίξουν εμένα που έντιμα και με ειλικρίνεια τους ενημέρωσα από την αρχή για τις δυνατότητές μας και ζήτησα την άποψή τους.  Είναι οι μόνοι που αρνήθηκαν να την διατυπώσουν έγκαιρα.  Όχι για την επιτυχή εκλογή μου, αλλά για την εφαρμογή όσων επαγγέλλονται στο αγωνιστικό τους μήνυμα προς τους επιχειρηματίες της πόλης μας. Τους οποίους στο εξής θα μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα. Αρκεί να συμμετάσχουν σε κάποιες τουλάχιστον από τις φ]]]]]]]]]]

εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου, πράγμα που ισχύει και για το επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου μας.

 

αντωνης κοσμιδης

μέλος της ΠΕ της ΛΑΕ Ξάνθης

υπεύθυνος τύπου & επικοινωνίας