Στη συνάντηση των 4 Μητροπολιτών της Θράκης με τον Υπουργό Παιδείας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλατζή, αναφέρεται το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Μητρόπολη Ξάνθης. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Γίνεται γνωστό ότι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνάντηση των Μητροπολιτών της Θράκης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνού, Αλεξανδρουπόλεως και Τραϊανουπόλεως κ. Ανθίμου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κωνσταντίνο Γαβρόγλου όπου συζητήθηκαν τόσο θέματα εθνικής σημασίας όσο και αμέσου ενδιαφέροντος για την Θράκη.

Στην συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο Υπουργός συνεχάρη τους Μητροπολίτες για την κοινή δήλωσή τους στην οποία προέβησαν εν όψει του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της εκεί παρουσίας του Πρωθυπουργού.

Οι τέσσερεις Επίσκοποι μετέφεραν στον Υπουργό τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο διδασκαλίας του στα σχολεία της χώρας μας και ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι η διδασκαλία εφαρμόζεται πιλοτικά για το τρέχον σχολικό έτος.

Στους εκπαιδευτικούς δίδεται η ευχέρεια για μεγαλύτερη εμβάθυνση και έμφαση στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, ενώ στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς έπειτα από τις παρατηρήσεις των διδασκόντων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας το περιεχόμενο του μαθήματος θα επανεξεταστεί.

Οι Μητροπολίτες υπενθύμισαν στον κ. Υπουργό την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του Ιουνίου ε.έ. να παραμείνει το μάθημα υποχρεωτικό, να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και το μάθημα να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό.

Για το θέμα της Σαρίας, του Μουσουλμανικού Ιεροδικαίου και των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή, μεταφέρθηκε στον                       κ. Γαβρόγλου η κοινή θέση για την διατήρησή της όχι ως υποχρέωση αλλά ως ελεύθερη επιλογή, διατηρώντας από την μία την δικαιοδοσία του εκάστοτε Μουφτή αλλά και εξασφαλίζοντας την δυνατότητα προσφυγής των Μουσουλμάνων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, ώστε να ελέγχονται και τυχόν παραβιάσεις του Συντάγματος.

Σχετικά με την κοινή δήλωση των Μητροπολιτών ειπώθηκε ότι στην Θράκη ο κάθε ένας είναι ευπρόσδεκτος με την υποχρέωση να τηρούνται οι προϋποθέσεις τις φιλοξενίας, οι νόμοι του Κράτους και οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις.

Τέλος, οι Μητροπολίτες μετέφεραν στον κ. Υπουργό την αγωνία και έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές διαστάσεις που ήδη έχει λάβει το δημογραφικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Θράκη καθώς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα υψηλότερα της χώρας, τα οποία καταγράφονται στην περιοχή μας.