Μια διήγηση που απασχολεί τους λάτρεις τους παρελθόντος της Ξάνθης και έμοιαζε με αστικό μύθο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές. 

Πρόκειται για τον τοίχο που περιβάλλει το ακίνητο που έγινε γνωστό ως κτίριο της εταιρίας Γκέρυ και ανήκει στην Περιφέρεια. Εκεί στεγαζόταν στα τέλη του 19ου κονάκι του “Νιαζή Μπέη” και φιλοξενούσε τις 19 γυναίκες του. Το εντυπωσιακό ακίνητο με τον αχανή κήπο και τα συντριβάνια, απέναντι από το σημερινό ΙΚΑ ήταν ορατό από ένα ψηλό κτίριο.

Αυτό ήταν το Grand Maison, η οικία Χατζιδάκι που τότε ανήκε στον Εβραίο Μεγαλέμπορο Σκαρμούτσο και ήταν το υψηλότερο κτίριο του ιστορικού κέντρου. Από τη βεράντα λοιπόν οι γιοι του εμπόρου είχαν ευθεία οπτική επαφή και παρακολουθούσαν με κυάλια τις κινήσεις των γυναικών του.

Αυτό φαίνεται να εξόργισε το Νιαζή Μπέη, ο οποίος και ανέγειρε τον υπερβολικά ψηλό τοίχο, ο οποίος περιβάλλει έκτοτε το ακίνητο για να εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση ήρθε και από ένα απόκομμα εφημερίδας του 1979 (δεν αναφέρεται ο τίτλος) του Π. Μουχτάρη, που κοινοποίησε ο Χ. Νασόπουλος στο γκρουπ των φωτογραφιών.