Τον ανεξάρτητο συνδυασμό του, με την ονομασία “Συν Επιχειρώ”, για τις προσεχείς εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης παρουσίασε ο ξανθιώτης επιχειρηματίας Γιάννης Μαυρίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας 20 Νοεμρβρίου.

Στην περίπου μίας ώρας παρουσίαση των προτάσεων του συνδυασμού για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας που προηγήθηκε της παρουσίασης των υποψηφίων που τον στελεχώνουν δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες που υπάρχουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις οποίες θα πρέπει να συντονίσει η επόμενη διοίκηση του φορέα για να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και στο νομό Ξάνθης πέρα από τα παραδοσιακά σχήματα και δράσεις.

Στην παρουσίαση που έγινε από το μέλος του συνδυσμού Παναγιώτη Ανδρέου δόθηκε έμφαση στην προώθηση πέντε συνολικά πυλώνων ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα για ρο “ΣΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΩ” που είναι:

  • Η τοπική αγορά
  • Η Νεοφυής επιχειρηματικότητα
  • Η κοινωνική επιχειρηματικότητα
  • Η υγιής επιχειρηματικότητα
  • Η δημιουργική επιχειρηματικότητα

Όσον αφορά την τοπική αγορά διατυπώθηκαν προτάσεις για ενέργειες προβολής της, την διαμόρφωση αγοραστικών κινήτρων και του λεγόμεου city branding, ενός είδους δηλαδή τοπικής πιστοποίησης των προϊόντων του νομού, την επικοινωνία και συνεργασία με τους γειτονικούς νομούς καθώς και προτάσεις για τα ωράρια και την πρόσβαση στην αγορά σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς όπως π.χ. ο δήμος Ξάνθης.

Αναφορικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δόθηκε έμφαση στην δημιουργία στο επιμελητήριο έδρας start up “virtual office”, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την βοήθεια και υποστήριξη για venture capital, καθώς και πρόταση για διεξαγωγή έρευνας για την επικύρωση, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη ιδεών.

Στο κομμάτι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους συνεταιρισμούς, στην απενοχοποίηση αλλά και την απεξάρτησή τους από κομματικούς φορείς, στην στενότερη συνεργασία με το ΔΠΘ, στην δημιουργία “χώρου” προτάσεων και επενδυτών καθώς και στην δημιουργία επιχειρηματικών “θερμοκοιτίδων”.

Στο σκέλος της υγιούς επιχειρηματικότητας έγινε εκτενής αναφορά στην απεξάρτηση από την σχέση ανάπτυξης – ΕΣΠΑ, στα θέματα αδειών και πιστοποιήσεων, στην ανταλλαγή επιχειρηματικών επισκέψεων και την συμβολή του ΕΒΕ Ξάνθης στην καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Για την δημιουργική επιχειρηματικότητα έγινε αναφορά στην δημιουργία clusters, δικτύων συνεργασίας επιχειρηματιών, στην συνεχή επιμόρφωση των τελευταίων, στις επιχειρηματικές αποστολές και την συνέργεια με επιχειρήσεις για την συμμετοχή και σε κλαδικές κι όχι μόνο σε γενικές εκθέσεις, στην ύπαρξη του επιχειρηματικού διαμεσολαβητή, στην επικοινωνία με εμπορικούς ακολούθους καθώς και στην συνεργασία με επιμελητήρια άλλων πόλεων και χωρών, ενώ διατυπώθηκε και η πρόταση για την ύπαρξη ανοιχτών forums επικοινωνίας και chat των επιχειρήσεων με το επιμελητήριο.

Ακολούθησε η παρουσίαση των οκτώ μελών του συνδυασμού που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ενώ συνολικά ο συνδυασμός αποτελείται από 14 μέλη τα οποία είναι:

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, πέραν των υποψηφίων, αρκετοί φίλοι του συνδυασμού όπως επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ, Σπύρος Κάλφας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση του ανεξάρτητου συνδυασμού του Γ. Μαυρίδη σχεδόν σύσσωμου του τοπικού ΚΙΔΗΣΟ (Σ. Ξυνίδης, Αχ. Τσαρτσάρας, Γ. Αθανασιάδης κλπ) καθώς και η παντελής απουσία στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.