Την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+ ανακοίνωσε το 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης με τίτλο “A European Rainbow: A guide to teach European citizenship”. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του σχολείου έχει ως εξής:

Από την προηγούμενη σχολική χρονιά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης υλοποιεί ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “A European Rainbow: A guide to teach European citizenship”. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σχολεία επτά  Ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Το πρόγραμμα που είναι διάρκειας τριών ετών έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στις ηθικές αξίες που διέπουν την λειτουργία των κοινωνιών κάθε χώρας και να προωθηθεί η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα ανάμεσα στους λαούς. Το τελικό προϊόν του προγράμματος θα είναι ένας οδηγός που θα καθοδηγεί τα παιδιά όλων των σχολείων να γίνουν ενεργοί πολίτες μιας Ευρωπαϊκής κοινωνίας-πρότυπο που διέπεται από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Το μήνα Οκτώβριο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τρείς  εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέφτηκαν την πόλη Πόζναν της Πολωνίας όπου συμμετείχαν στις οργανωτικές δραστηριότητες του προγράμματος μαζί με άλλους είκοσι εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες.

Τον μήνα Μάρτιο του 2017 τρείς εκπαιδευτικοί και δύο μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την πόλη Σουλμόνα της Ιταλίας. Εκεί οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε Ιταλικές οικογένειες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες προς τιμήν του Ιταλού ποιητή Οβίδιου ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη αυτή. Επίσης παρουσίασαν μύθους από τις χώρες τους στο τοπικό θέατρο και συζήτησαν για τις αξίες που οι μύθοι αυτοί προάγουν. Τέλος τα παιδιά σε μικρές ομάδες άρχισαν να γράφουν μία ιστορία με τίτλο « Ο κόσμος που ονειρευόμαστε….». Η ιστορία αυτή θα  συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις των μαθητών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους σε ένα περιβάλλον πραγματικά υπέροχο και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξαιρετικά οργανωμένο από το Ιταλικό σχολείο που τους πρόσφερε γνώσεις, στιγμές χαλάρωσης αλλά και φιλίες που θα κρατήσουν για την υπόλοιπη  ζωή τους.

Μία παρόμοια εμπειρία έζησαν από τις 12 ως τις 18 Οκτωβρίου 2017 στην Σόφια της Βουλγαρίας άλλοι δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από δύο δασκάλους επισκέφτηκαν το Saint Sofia School όπου συναντήθηκαν με είκοσι μαθητές από τις άλλες χώρες. Από κοινού με τους Βούλγαρους συμμαθητές τους περάσανε ένα εκπληκτικό Σαββατοκύριακο στην περιοχή Veliko Tarnovo της Βουλγαρίας όπου επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα και γνώρισαν την ιστορία της χώρας. Στο σχολείο οι μαθητές καθοδηγούμενοι από τους Βούλγαρους καθηγητές συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες καλλιτεχνικής φύσεως και διδάχτηκαν την παρουσίαση μύθων με την βοήθεια των εργαλείων που προσφέρουν οι υπολογιστές. Επίσης παρουσίασαν εργασίες για την χώρα τους, το σχολείο τους και τους εθνικούς τους ήρωες.

Η δράση του σχολείου μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ συνεχίζεται με την επόμενη συνάντηση των μαθητών στην Σλοβακία.