της Μαρίας Αμπατζή

«Το αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή που γνώρισε έντονες τις συνέπειες της κρίσης, της αποβιομηχάνισης. Εμβληματικές επιχειρήσεις πτώχευσαν, άφησαν τους εργαζομένους στην μοίρα τους. Πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν έξω κι ένας ανταγωνισμός των οικονομιών με τις γείτονες χώρες δημιούργησε προβλήματα συμπίεσης του εργασιακού κόστους, άρα έχει ιδιαίτερη σημασία να συζητήσουμε για τα εργασιακά». Είπε ότι «η ελληνική οικονομία πέρασε σε φάση δυναμικής ανάκαμψης». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικές οι ξένες άμεσες επενδύσεις. «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους» είπε, αναφερόμενη στο κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός ότι θα δοθεί, όπως και στη επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας από τους συνταξιούχους την περίοδο 2012-6. Μίλησε για σημαντικά βήματα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την ανεργία που εμφανίζεται 5,5 μονάδες κάτω από το ξεκίνημα της κυβέρνησης. «Στην περιοχή σας είναι στο 19,4%, άρα 4,5 μονάδες κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2014. Τα νούμερα πολλές φορές δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι τέτοια». Μίλησε για μια ανάπτυξη βιώσιμη στον χρόνο, δίκαιη κοινωνικά και ότι είναι σημαντικό να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για υγιείς εργασιακές σχέσεις και δημιουργία δομών κοινωνικού κράτους.

Εξήγησε τους άξονες εξειδίκευσης των παραπάνω για το Υπουργείο Εργασίας: 1: Ενεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας για μείωση ανεργίας, ήτοι προγράμματα απασχόλησης, στοχευμένα όπου οι 2 στους 3 που απασχολούνται σ’ αυτά στη συνέχεια βρίσκουν μια σταθερή σχέση εργασίας. Στην ΠΑΜ-Θ, από το 2015 ως σήμερα εντάχθηκαν 13.171 άνεργοι. Συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη: περίπου 57 εκ. ευρώ. Τα 25,5 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα που υλοποιούνται αυτή την στιγμή.

2: Παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μια ανάπτυξη μόνο σε αριθμούς αλλά και οι εργαζόμενοι να διατηρούν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. πως θα γίνει: τον Αύγουστο, πέρασε νόμος που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, τους δίνει μια σειρά εργαλείων και με τους εργοδότες που είναι συνεπείς χτίζει μια συμμαχία. Βασικό εργαλείο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Θα ενισχυθούν τα τμήματα της ΑΜ-Θ. Σχεδιάσαμε δύο προσλήψεις στα τμήματα Ροδόπης και Δράμας κι άλλες δύο στα τμήματα Υγείας και Ασφάλειας Ροδόπης, Έβρου και Καβάλας, κι επιδιώκουμε να καλύψουμε άλλες επτά θέσεις μέσα από την διαδικασία της κινητικότητας. Χρηματοδοτικά εργαλεία. Εγκρίθηκε πρόσφατα κονδύλι 7αγαζόμενους. Ενισχύουμε και με μια σειρά πληροφοριακά συστήματα. Χάρη στην παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραγωγικότητας από το 19% πήγε στο 13%.

  1. Μέσα από τον προσανατολισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε δίνουμε κίνητρα στην διαμόρφωση υγιών εργασιακών σχέσεων. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης μισθωτού: κάθε νέος επιχειρηματίας αυταπασχολούμενος ή που θέλει να φτιάξει την δική του επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί για την πρόσληψη του πρώτου μισθωτού. Ένα δεύτερο πρόγραμμα αφορά στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. Πολλές επιχειρήσεις, την περίοδο της κρίσης αντιμετώπισαν προβλήματα βιωσιμότητας. Δημιουργούν πλέγμα προστασίας των εργαζομένων, όπως το παραπάνω πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κλάδους κινδύνου, ή κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή εκ περιτροπής μπορούν να εντάσσονται και να μπαίνουν σε διαδικασίες κατάρτισης κι επανεκπαίδευσης για να εργαστούν σε άλλο επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράδειγμα από την περιοχή: Καλώδια Ξάνθης: Η επιχείρηση έχει σταματήσει τη λειτουργία της εδώ και δέκα μήνες κι οφείλει χρήματα στους εργαζομένους.

Στην ΠΑΜ-Θ υπάρχουν εμβληματικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτώχευσαν.

Παράδειγμα Θράκη ΑΕ: Παρατείναμε το πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τους 118 πρώην εργαζομένους της εταιρίας, επεκτείνουμε τη προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Εργασίας με την Αναπτυξιακή Εταιρία και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη συνέχιση του προγράμματος.

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Με συντονισμένες ενέργειες διαμορφώθηκε ένα σχέδιο διάσωσης κι εξυγίανσης που υλοποιείται, δίνοντας τη δυνατότητα στη βιομηχανία να ξαναλειτουργήσει στο μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών μονάδων της.

Ελληνικά Λιπάσματα Καβάλας: Μας προβληματίζει για τις παραβατικές πρακτικές που υλοποιούνται από την εργοδότρια εταιρία απέναντι στους εργαζομένους της, δίπλα στους οποίους στέκεται το υπουργείο. Καταδικάζουμε όλες τις ακραίες συμπεριφορές και ενισχύσαμε τους εργαζομένους με το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ.

ΕΝΚΛΩ: Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν εκπονήσει οι εργαζόμενοι και δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν αμαρτίες άλλων και την ολιγωρία προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΣΕΛΜΑΝ: Πτώχευσε το 2013. Ο εξοπλισμός της είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να επαναλειτουργήσει. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό ώστε να ξαναλειτουργήσει.

Επειδή κατανοούμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων που μένουν χωρίς δουλειά είναι πολύ σημαντικές, δρομολογούμε για τους πρώην εργαζομένους της ΣΕΛΜΑΝ και της ΕΝΚΛΩ τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος των 1.000 ευρώ. Είναι κάτι που έχουμε ερευνήσει εντατικά και το έχουμε δρομολογήσει με το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ για να δοθεί.

Στη συνέχεια μίλησε για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας.