Τη λειτουργία του Γραφείου της Περιφέρειας ΑΜΘ στις Βρυξέλλες και τη στελέχωσή του έχει βάλει στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του μέλους του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιώργου Καρατσιουμπάνη, απευθύνονται ερωτήματα στην Περιφέρεια, μεταξύ άλλων, και για την επιλογή προσώπου από το περιβάλλον της Μαρίας Σπυράκη.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει:

Επί 9 χρόνια, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης κρατά ανενεργό το Γραφείο της στις Βρυξέλλες και από τον Ιούλη λειτουργεί με απευθείας διορισμό ατόμου από το περιβάλλον της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Επί 9 χρόνια, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης κρατά ανενεργό το Γραφείο της στις Βρυξέλλες και από τον Ιούλη λειτουργεί με απευθείας διορισμό ατόμου από το περιβάλλον της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», το μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καρατσιουμπάνης, αναρωτώμενος αν οι ενέργειες του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου είναι σε γνώση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των αντιπεριφερειαρχών.

Προκειμένου να έχουν «επαφή» εκ του σύνεγγυς με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, οι Περιφέρειες της Ελλάδας διαθέτουν Γραφεία με εξειδικευμένο προσωπικό. Από το 2006, επί περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλου, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης απέκτησε, γι’ αυτόν το λόγο, ιδιόκτητο Γραφείο, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα Γραφεία της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Καρατσιουμπάνη, το Γραφείο, «λειτούργησε για μόλις δύο χρόνια, κι από το 2008 είναι ένα Γραφείο φάντασμα»!

Όμως, σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε, «από τον προηγούμενο Ιούλη, βρίσκεται ένα άτομο στο Γραφείο και το λειτουργεί ανεπίσημα, δίχως να είναι γνωστός ο τρόπος τοποθέτησής του, ενώ ο περιφερειάρχης έχει αναθέσει σε ιδιώτη να αναλάβει την οργάνωση του Γραφείου».

Στην ομιλία του, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, την προηγούμενη Τρίτη, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε ότι το Γραφείο θα ξαναλειτουργήσει. Κατά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «τόσο η ανάθεση σε ιδιώτη, όσο και η τοποθέτηση υπαλλήλου, θα πρέπει να μπει σε διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού για επιστήμονες της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα, κι όχι να δοθεί η θέση σε κάποιον του κλειστού περιβάλλοντος της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μια είναι ανενεργό επί 9 χρόνια, κι από την άλλη χρησιμοποιείται για ένα ρουσφετάκι;».

Τέλος, ο κ. Καρατσιουμπάνης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσει απολογισμό της όποιας δράσης του Γραφείου, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας του, και αναρωτήθηκε αν τα έξοδα του Γραφείου περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κι αν οι κινήσεις του κ. Μέτιου είναι σε γνώση των περιφερειακών συμβούλων και του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Καρατσιουμπάνη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: