dav

 

Ενημέρωση για το πρόσφατο συνέδριο της ΕΜΔΥΔΑΣ κάνει το μέλος της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και Αντιπροεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θρακη, Αλεξανδρος Κηπουρος, Αρχιτεκτων Μηχανικος

Χτες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Τακτικού συνεδρίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ  που πραγματοποιείται το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2017 με την υπερψήφιση του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού και  κάλυπτε το διάστημα από τον Απρίλιο του 2016 όπου ολοκληρώθηκε το 16ο Συνέδριο μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Είναι το ενδιάμεσο συνέδριο της  θητείας του Δ.Σ. της Π.Ο. 2016-2019.

Το 18ο Τακτικό συνέδριο το 2019 θα είναι και καταστατικό.

Από την ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης παραβρεθήκαν  οι σύνεδροι :η κ.Τάνια Βεζυριανιδου (πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης),ο κ.Αλέξανδρος Κηπουρός (Αντιπρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και ως  μελος του Δ.Σ. της Π.Ο.  ΕΜΔΥΔΑΣ) η κ. Μαρία Παπαδοπούλου και ο κ.Δήμος Κοτζαμπάσης. Χαιρετισμό στις εργασίας  μετά από την πρόσκληση μας απεύθυναν οι πρόεδροι των εργοληπτικών ενώσεων ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ , ο πρόεδρος του ΤΕΕ ο κ.Γ. Στασινός ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τ. Πετρόπουλος .

Ο πρόεδρος κ.Π. Μουζιος παρουσίασε τον Διοικητικό Απολογισμό και η κ.Κ.Μακνεα τον Οικονομικο Απολογισμο.

Η χώρα μας να βιώνει επί 7 χρόνια την επίπτωση από τον Αρμαγεδδώνα των μνημονίων. Τα μνημόνια δεν είναι μια προσωρινή οικονομική επιλογή λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα. Δεν είναι μια παρένθεση, αλλά ένα καθεστώς νεοφιλελεύθερης ακραίας διαχείρισης, που συνιστά ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για την γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων για να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, που συμπεριλαμβάνει την δραματική χειροτέρευση στην οικονομική και κοινωνική θέση των λαϊκών στρωμάτων, την θέσπιση της επιτροπείας, την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.

burst

Η μέσω των μνημονίων, εφαρμογή της συνταγής της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει το διευθυντήριο της ΕΕ στις χώρες και με ιδιαίτερη σκληρότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτικού μας συστήματος, σε αγαστή συνεργασία με το οικονομικό κατεστημένο και με βασικές πλευρές του, το πελατειακό κράτος λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, τη συστηματική διαπλοκή, την διάχυτη διαφθορά, την μόνιμη φορολογική ασυλία της ολιγαρχίας του πλούτου, συγκροτεί τον ταξικό χαρακτήρα του χρέους, οδηγώντας τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε οικονομική αφαίμαξη και πλήρη φτωχοποίηση.

Σ΄ αυτό το δυσμενές περιβάλλον το διεκδικητικό πλαίσιο του Κλάδου μας προσδιορίστηκε από την απόφαση του 16ου Τακτικού Συνεδρίου.

Ήδη από προηγούμενα Συνέδρια, είχαμε εκτιμήσει ότι η παράδοση της χώρας στις μνημονιακές πολιτικές επηρέαζε την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον Ιδιωτικό Τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί  και μεσαίοι  επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, νεολαία, γνώρισαν την κατάρρευση του επιπέδου ζωής που είχαν βιώσει μέχρι το 2010. Επιμέρους επομένως αιτήματα κοινωνικών ομάδων ή Κλάδων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να τύχουν επίλυσης. Το κυρίαρχο κοινό αίτημα όλων περικλείεται στην ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή ήταν και παραμένει η συνεργασία και δημιουργία κοινού μετώπου και αγωνιστικών δράσεων με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και με τους φορείς των Διπλ. Μηχανικών.

Δυστυχώς οι παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν δημιουργήσει σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων έλλειψη εμπιστοσύνης, η προκλητική στάση της ΓΣΕΕ, η ιδιοτέλεια αρκετών συνδικαλιστικών στελεχών διαχρονικά, σε συνδυασμό με την διαμορφωμένη τις τελευταίες δεκαετίες αντίληψη απομάκρυνσης από την συλλογική δράση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που επιδιώκει εξατομικευμένα την επίλυση των προβλημάτων του, καθώς και η μεγάλη απογοήτευση που υπήρξε από τις ελπίδες και προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το Σύριζα, είχαν σαν συνέπεια την υποτονική και δυσανάλογα υποβαθμισμένη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.

burst

Με βάση αυτή την επιλογή η ΕΜΔΥΔΑΣ συμμετείχε σ΄ όλες τις μεγάλες κοινές δράσεις που έγιναν αυτό το διάστημα, οι κορυφαίες των οποίων ήταν :

α)  Οι κινητοποιήσεις για την τεράστια αλλαγή του ασφαλιστικού που επέφερε ο Ν.  4387/2016 με την πολύμηνη απεργία – αποχή από Συμβούλια και Επιτροπές .

β) Η αξιολόγηση και στις δύο φάσεις, η δεύτερη μετά την κατάπτυστη τροπολογία Γεροβασίλη που εξελίσσεται αυτή την περίοδο . Σ΄ αυτές τις δράσεις δυστυχώς η συμμετοχή των Διπλ. Μηχανικών μελών μας δεν ήταν η επιθυμητή.

Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση του Κλάδου, αποφασίσαμε ταυτόχρονα να εντείνουμε (έστω και χωρίς κίνημα Μηχανικών) τις προσπάθειες μας στα ιδιαίτερα Κλαδικά αιτήματα, όπως περιεγράφονται στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου.

Επιδιώξαμε διάλογο, ώστε να αναδείξουμε τα αιτήματά μας και να πετύχουμε λύσεις,με το  σύνολο των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων που σχετίζονταν με αυτά. Η ανταπόκριση από μέρους τους εξαιρετικά μικρή, αφού περιορίστηκε ουσιαστικά μόνο σε δύο υπουργεία, στο Υποδομών-Μεταφορών και στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μικρότερο δε βαθμό και προφανώς με μικρά αποτελέσματα στο υπουργείο  Άμυνας (Αν. υπουργός) και Δικαιοσύνης (Γεν. Γραμματέας). Είναι προφανές ότι η στάση αυτή από  την πλευρά συγκεκριμένων υπουργών ανέδειξε και τη βαθιά αντιδημοκρατική τους αντίληψη για τον τρόπο που λειτουργούν αρνούμενοι ακόμα και το διάλογο με τους συλλογικούς φορείς.

Ειδικότερα :

Συναντησεις με τον Αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο συστηματικού διαλόγου που θα βοηθούσε στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων και στο μέλλον, μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε παρέμβαση στο ζήτημα του Οργανισμού που απασχολεί τους Διπλ. Μηχανικούς του υπουργείου και φαίνεται στο τελικό τουλάχιστον σχέδιο ότι μεγάλο μέρος των θέσεών μας έχει γίνει αποδεκτό, μένει βέβαια να ολοκληρωθεί και τυπικά. Για το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους και αφορά το Ανθυγιεινό Επίδομα οι παρεμβάσεις μας μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει θετικό αποτέλεσμα.

Με το Γεν. Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης (παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας δεν κατέστη δυνατό να δούμε τον Υπουργό) τέθηκε το ζήτημα της Νομικής κάλυψης των Διπλ. Μηχανικών. Κάποιες προτάσεις μας που θα οδηγούσαν σε σημαντικό βαθμό σε επίλυση του προβλήματος, όπως η δημιουργία Σώματος Δικαστών με γνώσεις Τεχνικής Νομοθεσίας τουλάχιστον στο προδιαδικαστικό στάδιο, δεν έγιναν αποδεκτές. Τέθηκαν από μέρους του Γεν. Γραμματέα κάποιες άλλες προτάσεις με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος που ήδη επεξεργαζόμαστε.

Στις αρκετές σε αριθμό συναντήσεις με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και τη Γενική Γραμματέα, που έχουν πραγματοποιηθεί, τέθηκαν αρκετά ζητήματα που η αποδοχή τους θα άμβλυνε σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες του νόμου 4387/2016 καθώς επίσης και η διεκδίκηση του ποσού που έχει συσσωρευθεί στον Ειδικό έντοκο λογαριασμό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και αφορούσε τον παλαιό πόρο του 6‰.

  Στα περισσότερα από τα ζητήματα που τέθηκαν καθώς και σ΄ αυτό που αφορούσε την διεκδίκηση του συσσωρευμένου ποσού, έχει υπάρξει θετική συμφωνία η οποία όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί γραπτά, συνεπώς παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Στα ζητήματα όπου δεν έχουμε πάρει ακόμα θετικές απαντήσεις, όπως στην επιστροφή των Εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης για τους μετά το 93 ασφαλισμένους, έχουμε ήδη ξεκινήσει διαδικασία κατάθεσης αγωγών σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο. Επίσης εκφράσαμε την αντίθεση μας στα σχέδια δημιουργίας επαγγελματικού Ταμείου και αποσύραμε τους εκπροσώπους μας από το ΤΜΕΔΕ.

Στις επίσης αρκετές συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και στα ζητήματα που τέθηκαν σ΄ αυτές καταγράφεται και μια επιτυχία σημαντική κατά την εκτίμησή μας για τον Κλάδο λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον στο οποίο επιτεύχθηκε και η οποία οφείλεται κυρίως στο δίκαιο του αιτήματος,  στην δική μας υπομονή και επιμονή, στη θετική συμβολή του υπουργού, καθώς επίσης και των Προέδρων των Εργοληπτικών Ενώσεων.

Αφορά στην συμφωνία ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και Εργοληπτικών Ενώσεων για την δημιουργία πόρου υπέρ των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, που κυρώθηκε νομοθετικά στο Ν. 4412/2016, άρθρο 53, παράγραφος 7, περίπτωση θ και με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης και το άνοιγμα του λογαριασμού από το ΤΕΕ βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

                 Επιπρόσθετα στις συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών –Μεταφορών, έχουμε θέσει :

 α)     Το ζήτημα των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο παρά τη μη αρνητική του στάση παραμένει άλυτο.

β)        Το σοβαρό ζήτημα της νομικής κάλυψης που υπήρχε στο Ν. 3316/2005 (όχι φυσικά αυτό που μας ικανοποιούσε) αλλά καταργήθηκε και αυτό που υπήρχε με το Ν. 4412/2016. Επίσης και γι΄αυτό δεν είναι αρνητικός μεν, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί και η λύση του.

γ)        Τα ζητήματα της συνολικής υποβάθμισης του ρόλου των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, καθώς και τα ζητήματα της δραματικής μείωσης των αποδοχών τους και της βαθμολογικής ισοπέδωσης. Στα παραπάνω ζητήματα ο υπουργός κατέθεσε την πρόθεσή του για δημιουργία Διυπουργικού Κλάδου Μηχανικών.

             Ο Διυπουργικό Κλάδος Μηχανικών αποτέλεσε στόχο και της Ομοσπονδίας μας κατά το παρελθόν (πριν μια δεκαπενταετία), συνεπώς απαντήσαμε κατ΄ αρχάς θετικά ως προς τη συμμετοχή μας στο διάλογο που με πρωτοβουλία του ζήτησε, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις Είναι σαφές ότι μια τέτοια μεγάλη και πρωτόγνωρη δομική αλλαγή για τη Δημόσια Διοίκηση, δε θα είναι εύκολη και θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Εμείς σε κάθε περίπτωση με σοβαρότητα αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο θέμα και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις σε τρία Διοικητικά Συμβούλια διαμορφώσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων (επιτροπή του Δ.Σ. της Ομοσπονδία), τις οποίες και έχουμε αποστείλει στον υπουργό και στα μέλη της επιτροπής που έχει συστήσει και αναμένουμε.

δ)        Τις αντιρρήσεις μας στο Νομοσχέδιο για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Έργα και στον Οργανισμό του Υπουργείου

Εκτός των συναντήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω απευθύναμε, μαζί φυσικά και με απραγματοποίητα αιτήματα για συνάντηση, σημαντικό αριθμό εγγράφων  προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο), αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα των Διπλ. Μηχανικών που σχετίζονται με :

α)   Την αποκατάσταση της αδικίας και άνισης μεταχείρισης για τους συναδέλφους που μετακινήθηκαν και ως συνέπεια καταργήθηκε η υπερβάλλουσα μείωση (προσωπική διαφορά), ζήτημα που εν μέρει έχει λυθεί ήδη αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια και για αυτές τις κατηγορίες που παραμένει ακόμα άλυτο.

β)   Την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 69/2016 για αναγνώριση προϋπηρεσίας μέχρι επτά (7) χρόνων στο Δημόσιο από τον Ιδιωτικό Τομέα .)

Αρκετά υπηρεσιακά συμβούλια φορέων είχαν δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας και των ασαφειών των διευκρινιστικών εγκυκλίων. Σήμερα τα προβλήματα αυτά περιορίζονται μόνο στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΠΠΟ που επιμένει να αντιμετωπίζει με προκλητικά απαράδεκτο τρόπο το ζήτημα παρά το γεγονός ότι με την τελευταία εγκύκλιο αλλά και με τις απαντήσεις που έχουν πάρει στα ερωτήματα που έθεσαν προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο. Στο συγκεκριμένο υπηρεσιακό συμβούλιο μάλιστα υπήρξε και παράσταση του προέδρου της Ομοσπονδίας, αξίζει δε ιδιαίτερης μνείας ότι απαρτίζεται αποκλειστικά από Μηχανικούς.

γ)    Τη σαφή μας διαφωνία, με τη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης του πενταετούς ενιαίου κύκλου σπουδών μας ως «master» χωρίς όμως ουσιαστικό  περιεχόμενο, αφού δεν προβλέπεται και μισθολογική αντιστοίχιση) .

δ)   Το προβάδιμα των Διπλωματούχων Μηχανικών στους υπό κατάρτιση Οργανισμούς των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, το οποίο συστηματικά καταστρατηγείται .

Επίσης δε, συμπαρασταθήκαμε με κάθε δυνατό τρόπο σε συναδέλφους που αντιμετώπιζαν δικαστικές περιπέτειες (συνδικαλιστικές και υπηρεσιακές).

Σταθήκαμε στο πλάι κοινωνικών, περιβαλλοντικών και αυτοδιαχειριστικών κινημάτων, προσφέροντας την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράσταση μας.

Είμασταν παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Επιχειρήσαμε, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα (με ευθύνη του ΕΚΔΔΑ), να επενεκκινήσουμε συγκροτημένες διαδικασίες επιμόρφωσης για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς

       Τέλος, σε καθημερινή βάση η Ομοσπονδία στάθηκε και στέκεται  αλληλέγγυα σε πάρα πολλούς συναδέλφους που θέτανε προβλήματα, ζητούσαν διευκρινίσεις και βοήθεια για ζητήματα οικονομικής φύσης, εργασιακά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά. Ιδιαίτερα η τελευταία κατηγορία, λόγω του κύματος των συνταξιοδοτήσεων που έχει δημιουργηθεί, αλλά και της δαιδαλώδους νομοθεσίας από τις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων με δυσμενείς πάντα ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους, αποτέλεσε κυρίαρχη κατηγορία και η Ομοσπονδία εκτιμούμε στάθηκε πολύ χρήσιμη για μεγάλο αριθμό συναδέλφων, παρέχοντας τους  διευκρινήσεις και οδηγίες.

     Στην διαμορφωμένη σκληρή πραγματικότητα εντοπίζουμε δύο βασικές παραμέτρους που επενεργούν αρνητικά στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών που μας εξαθλιώνουν κάθε μέρα και περισσότερο και στερούν από την χώρα τη δυνατότητα οικονομικής και παραγωγικής ανάταξης που μπορεί να εγγυηθεί ευοίωνο μέλλον.

     Οι παράμετροι αυτές είναι αφενός, οι συστηματικά και οργανωμένα  καλλιεργούμενες εσωτερικές αντιθέσεις στα διάφορα κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες εργαζομένων, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην δημιουργία ενιαίου και μαζικού μετώπου όλων των εργαζομένων, το γνωστό δηλ. ΄΄διαίρει και βασίλευε΄΄ που διαχρονικά δηλητηριάζει την κοινωνία και διευκολύνει την εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών πάνω σ΄ όλους, αφετέρου η μεγάλη απογοήτευση σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, που επέφερε απομάκρυνση και αποστράτευση από την αναγκαία συλλογική δράση, εμπεδώνοντας έτσι τη λογική ότι δεν αλλάζει τίποτα, λογική δηλ. παθητικής αποδοχής αυτής της βαρβαρότητας.

     Είναι πεποίθησή μας συνεπώς, ότι όλες οι ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας και του συνδικαλιστικού χώρου, πρέπει να δώσουμε τη μάχη να ΄΄σπάσουν΄΄ αυτά τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ιεραρχώντας και προτάσσοντας τα μεγάλα επίδικα που θέτει η σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα, που είναι  ενότητα όλων και αγώνας για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, χωρίς φυσικά να παραβλέψουμε ως Διπλ. Μηχανικοί τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, τον ιδιαίτερο ρόλο μας στην παραγωγική διαδικασία και την αυτονόητη διεκδίκηση της αποτίμησης  αυτών των ιδιαιτεροτήτων σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο.

            Πιστεύοντας ότι οι σκέψεις μας και οι δράσεις μας απηχούν και συμβαδίζουν με την σημερινή πραγματικότητα καθώς και με τις προσδοκίες και επιδιώξεις του Κλάδου, υπερψηφίστηκε ο  Διοικητικός και Οικονομικός  Απολογισμός του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας χτες 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Αθήνα .

Για την ενημερωση σας