Σε ανακοίνωσή του για την εκδήλωση που πραγματοποίησε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το ΚΚΕ Ξάνθης, αναφέρει:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη η εκδήλωση της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ και Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ με αφορμή την 44η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών και εργαζομένων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον Λιώλη Ορέστη, μέλος του γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο.

Στην ομιλία του ο Λιώλης Ορέστης ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

dav

Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση, για την 44η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, αποτελεί πολύτιμή πηγή πείρας για τους σημερινούς και τους αυριανούς μας αγώνες. ()

Η επιβολή της Δικτατορίας άλλαξε την μορφή άσκησής της εξουσίας της αστικής τάξης. Τα μονοπώλια βγήκαν ενισχυμένα απ’ τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με την καταστολή. ()

Αυτό το καθεστώς υμνούν σήμερα οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, που είχε στα όπαόπα το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του, και στον «γύψο» τον λαό, τη νεολαία, τις ανάγκες και τους αγώνες τους. Απ’ τα πρώτα μέτρα της δικτατορίας ήταν η διάλυση των εργατικών οργανώσεων, των συνδικάτων.

Και σήμερα άλλωστε η Χρυσή Αυγή με την εγκληματική της δράση υπηρετεί τους καπιταλιστές, θέλει τους εργάτες να δουλεύουν σαν «σκλάβοι». Γι’ αυτό άλλωστε η δράση της επικεντρώνεται στο πως θα διαλύσει το ταξικό εργατικό κίνημα (όπως για παράδειγμα το συνδικάτο μετάλλου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος), πως θα εφοδιάσουν με φθηνούς εργάτες των 18 Ευρώ τους Βιομήχανους και τους εφοπλιστές, πως θα τρομοκρατήσουν τον λαό που αγωνίζεται. Εμείς, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ, οι πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες, οι νέοι των λαϊκών οικογενειών, τους το λέμε ξεκάθαρα: «ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ!». Το εργατικό κίνημα και ο λαός μας έχει την πείρα… Έχει αποδείξει πως έχει και τα μέσα και τον τρόπο για να τσακίσει και τους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

dav

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να καταγγείλουμε και από την σημερινή εκδήλωση, την απαράδεκτη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία προσπαθεί να εξισώσει τους εγκληματίες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής με τα θύματά της. Συγκεκριμένα τον Νοέμβρη 2012 στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 2 μέλη της Χρυσής Αυγής, εξοπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια, είχαν επιτεθεί σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ, τραυματίζοντας μάλιστα έναν μαθητή και ένα φοιτητή, οι οποίοι καλούσαν σε 48ωρη απεργία, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε πάρει το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου. Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ και των μαθητών έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό, ενώ πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με μαχαίρι. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης στους χρυσαυγίτες, αλλά και στον έναν τραυματία και σε άλλους δύο εργαζόμενους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που έσπευσαν στον χώρο σε συμπαράσταση των μαθητών, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να μην περιφρουρεί τους αγώνες του, να υποτάσσεται στη βία και τον τραμπουκισμό, να μην απαντά, να μην καταγγέλλει και να μην αποκαλύπτει τους ναζί της Χρυσής Αυγής. ()

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές. ()

Η μορφή άσκησης της εξουσίας το 1974 άλλαξε. Η εξουσία όμως παρέμεινε στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσες κυβερνήσεις αναδείχτηκαν από τότε υπηρετούν το κεφάλαιο και τις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις στις οποίες συμμετέχει.

Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή του Πολυτεχνείου, όταν στα πλαίσια της αναπτυξιακής «φιέστας» που οργάνωσε η κυβέρνηση με τους τοπικούς φορείς αυτές τις μέρες στην Α.Μ.-Θ., ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των «Θερμοκηπίων Θράκης» και των «Πλαστικών Θράκης», όπου και ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη των επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις πρότυπο «υγιούς» επιχειρηματικότητας, υποστήριξε πως «υγιής και πετυχημένη επιχείρηση είναι πρωτίστως αυτή που σέβεται τον εργαζόμενο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία». Τι ειρωνεία, αν όχι θράσος, να μιλάς για «σεβασμό προς τον εργαζόμενο» στις εγκαταστάσεις ενός ομίλου, που παρά τα 4.6 εκατ. ευρώ κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2017, πριν ένα χρόνο, στο όνομα της αλλαγής ασφαλιστικού φορέα, οι εργαζόμενοι στα «Θερμοκήπια» είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους κοντά στο 10%, για να γλιτώσει η επιχείρηση ένα «κόστος» μικρότερο από 100.000 ευρώ.

Παράλληλα τρίζουν τα κόκκαλα των νεκρών αγωνιστών του λαού όταν η κυβέρνηση από τη μία «ξεγυμνώνεται» μπροστά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως έγινε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στον Τραμπ, και από την άλλη εμφανίζεται σαν «συνεχιστής» ηρωικών στιγμών του εργατικού λαϊκού κινήματος. ()

Η κυβέρνηση μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση, την ίδια την πόλη σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Ήταν μόλις πριν από μερικές μέρες που o πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Αυτή η ανακοίνωση, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχε εκδηλώσει το ΚΚΕ, καθώς τους τελευταίους μήνες η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι είχαν χρησιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ δύο φορές. Η πρώτη το καλοκαίρι, ως σταθμός αποβίβασης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στα πλαίσια της άσκηση «Noble Jump». Και η δεύτερη στο τέλος του Οκτώβρη που περίπου 20 ΝΑΤΟικά ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και αφού αποσυναρμολογηθούν, θα φορτωθούν σε πλοία και μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ισπανία. Είναι ακριβώς αυτά τα σχέδια που λειτουργούν ως «μαγνήτης» των επικίνδυνων εξελίξεων, πυκνώνουν και εντείνουν τους ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στην περιοχή, όπως η Τουρκία, που ξεδιπλώνουν τους δικούς τους ανάλογους σχεδιασμούς σε όλα τα επίπεδα.

Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της Ελλάδας και με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Οι στόχοι της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας είναι εχθρικοί για τη νεολαία και τον λαό. Αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη, το κομμάτι από την πίτα που θέλουν να πάρουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ελλάδας. Τίποτα θετικό δεν προμηνύει η πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Κέρδισε, άραγε, τίποτα ο ελληνικός λαός από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, και αλλού;

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ μπλέκει το λαό στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή καλλιεργώντας την αφέλεια ότι το ΝΑΤΟ μας «προστατεύει».

Ένα πράγμα πρέπει να έχουμε όλοι ξεκάθαρο: «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι!» ()

Ο λαός, η νεολαία, όταν είμαστε οργανωμένοι και ενωμένοι, όταν ξέρουμε γιατί παλεύουμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Μπορούμε να αποκτήσουμε τεράστια δύναμη! Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει! ()

Ο μοναδικός τρόπος να τιμήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι δυναμώνοντας τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό. Γιατί μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να ξεμπλέξει την χώρα μας από το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και να την αποδεσμεύσει από κάθε Ιμπεριαλιστική Συμμαχία. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει και το «ψωμί» και την «παιδεία» και την «ελευθερία» για την εργατική τάξη και τον λαό. Και είναι μόνο αυτός ο αγώνας που μπορεί να μας τα εξασφαλίσει όλα αυτά, γιατί είναι ο μόνος αγώνας που στοχεύει αυτόν που μας τα στερεί, που δεν είναι άλλος από την εξουσία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό.

Δίνουμε την υπόσχεση στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά και στους νεκρούς αυτού του αγώνα πριν και μετά το Πολυτεχνείο, ότι θα συνεχίσουμε εμείς μέχρι την τελική νίκη.»