Οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τον περιορισμό των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή είναι σημαντικές. Ακόμα και αν δεν ικανοποιούν εντελώς το αίτημα για πλήρη κατάργηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία ακόμα και αν έγιναν υπό την πίεση της συζήτησης σε λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μιας σχετικής προσφυγής κατά της Ελλάδας, αποτελούν ένα θετικό βήμα.
Οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν παράλληλα και μία νίκη της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ. Γιατί αποδεικνύεται ότι όταν ένα δίκαιο αίτημα (έστω και αν αφορά μία μικρή μερίδα ανθρώπων) τεκμηριώνεται επιστημονικά και δημιουργεί γύρω του ευρύτατη πολιτική (και όχι μόνο) υποστήριξη, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι γύρω από το αίτημα για την κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή κτίστηκε βήμα-βήμα μια ευρύτατη σύγκλιση (Δικηγορικοί Σύλλογοι, οργανώσεις και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κόμματα και πολιτικοί από τη φιλελεύθερη δεξιά μέχρι την κάθε απόχρωσης αριστερά κλπ).
Το πρώτο και σημαντικό βήμα έγινε. Όμως πρέπει να ολοκληρωθεί. Και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και πιέσεις. Από πολλές και διάφορες πλευρές. Άλλες από συντηρητική σκοπιά, άλλες από εθνικιστική υστερία και άλλες από απλό πολιτικαντισμό. Κάποιοι θα μιλήσουν για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Άλλοι θα πουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή Μουφτή. Μερικοί ίσως ζητήσουν και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Και όσοι – πέρα από επιμέρους επιφυλάξεις για την εξαγγελθείσα ρύθμιση και ανεξάρτητα από μία γενικότερη συμφωνία ή διαφωνία με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης – συμφωνούμε με όσα εξαγγέλθηκαν, πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις.
Τέλος επειδή, όπως λέει και η παροιμία, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η ρύθμιση είναι πρωτότυπη. Άρα χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να συγκεκριμενοποιηθεί, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Και κει πρέπει να έχουμε όλοι το νου μας. Για να μην μπουν από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις που θα αναιρούν όσα εξήγγειλε χθες ο ΠΘ: Δικαιοδοσία των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων και εφαρμογή του Αστικού Κώδικα (ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ) και μόνο εφόσον το δηλώσουν ρητά και οι δύο σύζυγοι (για τις οικογενειακές διαφορές) ή ο διαθέτης (για τα κληρονομικά) υπαγωγή στη δικαιοδοσία του Μουφτή με εφαρμογή της Σαρία (ΕΞΑΙΡΕΣΗ).