Σε ανακοίνωσή τοιυ ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών, σημειώνει:

Χθες  Τετάρτη 15/11/2017 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης μπροστά στα οξυμένα ζητήματα φοιτητικών παροχών που αντιμετωπίζουμε και με αφορμή την παραβίαση του  δωματίου ενός συμφοιτητή μας στο Δ1 την Τρίτη 14/11/2017 περίπου στις 9 μ.μ. από 4 εξωπανεπιστημιακούς.

Για ακόμη μια φορά ως οικότροφοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα της ελλιπής φύλαξης καθώς εδώ και 2 χρόνια από το 2015 έχουν γίνει μαζικές απολύσεις χωρίς μάλιστα να έχει δοθεί καμία απολύτως ουσιαστική  λύση  για το πρόβλημα της φύλαξης, παρά μόνο η προσθήκη ελάχιστων φυλάκων έπειτα και από περσινές μας κινητοποιήσεις όταν και τότε είχαμε έρθει αντιμέτωποι με το ζήτημα της φύλαξης. Οι απολύσεις αυτές οφείλονται στη μείωση κονδυλίων των πανεπιστημίων ώστε να επιτευχθεί το ”πολυπόθητο” πλεόνασμα, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρσι.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί την ίδια ώρα που δεν είναι πολύ μακρινά τα περιστατικά που συνέβησαν στις Εστίες της Ξάνθης και ενώ υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της φύλαξης. Για εμάς το πρόβλημα είναι ζήτημα συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης που υλοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως επιταγή της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μια πολιτική που κόβει από τις ανάγκες μας γιατί τους είναι κόστος.  Κατεύθυνση που ακολουθεί και η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή ,λοιπόν, που εμείς βιώνουμε  προβλήματα στην καθημερινότητά μας η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και στήνει φιέστες ανά την Ελλάδα με τα λεγόμενα αναπτυξιακά συνέδρια. Με αυτά τα συνέδρια, όπως πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή μας, θέλουν να στήσουν την «αναπτυξιακή φιέστα», για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική και να κάνουν τη νεολαία και το λαό της περιοχής συνένοχους, χειροκροτητές της πολιτικής τους.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος, δεν είναι στόχος για τα συμφέροντά μας. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το  μήλο της έριδος  για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι φοιτητές και σπουδαστές δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους. Όλοι μαζί ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ! Έχουμε εμπειρία και από το Σύλλογο ,που όταν κινητοποιήθηκε είχε και κατακτήσεις.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της φύλαξης βάση των αναγκών μας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
  • Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, νέες εστίες, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλου
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Μάλιστα ο Σύλλογος μας πήρε απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη 17 Νοέμβρη στην Κ. Πλατεία στις 18:00, την Παρασκευή 17.11 μαζί με την Ένωση Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, πλάι στα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. , καλώντας  το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με το σύγχρονο μήνυμά του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τέλος,  μπροστά σε όλα όσα ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι σαν εστιακοί θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση του συλλόγου τη Δευτέρα 20/11 στη φοιτητική μέριμνα των εστιών στις 12:00.