Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίζουν νομικοί και άνθρωποι του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εξαγγελία του Πρωθυπουργού  για τη μετατροπή της προσφυγής στους Μουφτήδες της Θράκης για κληρονομικά και οικογενειακά ζητήματα σε απολύτως προαιρετική και την υπαγωγή τους στο αστικό δίκαιο και όχι στη Σαρία, όπως μέχρι σήμερα. 

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζεται το ισλαμικό δίκαιο σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου και για πολλές δεκαετίες επισημαίνεται η σύγκρουση με τους σύγχρονους κανόνες δικαίου και το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης καθώς και η άνιση μεταχείριση της γυναίκας, ασύμβατη με το δυτικό κόσμο. Oι περισσότεροι σημειώνουν ότι εφόσον η εξαγγελία υλοποιηθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στη μειονότητα της Θράκης να αποδεσμευτεί de facto και συναινετικά από τη Σαρία.

Κ. Τσιτσελίκης: Ασφαλώς θετική εξαγγελία

“Ασφαλώς και είναι ένα θετικό μέτρο” σχολιάζει ο Κώστας Τσιτσελίκης, Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εκπρόσωπος της πρώτης μουσουλμάνας από τη Θράκη που έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξετάζει το θέμα το Δεκέμβριο στην ευρεία του σύνθεση.

Σύμφωνα με τον Κ. Τσιτσελίκη, πρακτικά υπάρχουν δύο λύσεις: αυτή της πλήρους κατάργησης και αυτή της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού που διασφαλίζει την παράλληλη διαδικασία. Αυτές οι δύο λύσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά απομένει να δούμε πως θα διατυπωθεί σε νομοκανονιστικό επίπεδο για να το κρίνουμε οριστικά, αναφέρει.

Όπως σημειώνει, κανονικά θα έπρεπε μέχρι σήμερα τα δικαστήρια να έχουν εφαρμόσει την παράλληλη δικαιοδοσία που ισχύει για την τακτική δικαιοσύνη και το Μουφτή-Ιεροδίκη. Παράλληλα σημειώνει ότι το θέμα της ασυμβατότητας της Σαρία με το Αστικό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρωπου και το συνταγματικό δίκαιο, παραμένει ένα ζήτημα, έστω για όσους στο μέλλον θα επιλέγουν την αρμοδιότητα του Μουφτή, γιατί έχουμε δυσαναλογία και σύγκρουση με άλλους κανόνες δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη.

Κ. Γούναρης: Να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση

Μιλώντας στο Xanthi2.gr ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, που έχει  αναπτύξει ιδιαίτερη δράση για το ζήτημα των ισλαμικών ιεροδικείων, Κώστας Γούναρης σημειώνει ότι είναι μια απολύτως θετική κίνηση. “Παρότι κάποιοι θα ήθελαν την πλήρη κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων, η εξαγγελία ξεπερνά οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία υπήρξε στο παρελθόν και αντιμετωπίζει το ζήτημα” αναφέρει.

Όπως σημειώνει, κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω από την αρχική εξαγγελία, να μην υποχωρήσει μπροστά στις συνήθεις κινδυνολογίες διαφόρων κύκλων και η νομοθετική πρωτοβουλία να διατυπωθεί με σαφήνεια, υλοποιώντας ακριβώς τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη Θράκη.

Γ. Πεταλωτής: Δικαίωση, υπό επιφυλάξεις, η εξαγγελία

Σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Ροδόπης και πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής, αναφέρει:

Περιορίζει τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή σε μεγάλο βαθμό, αγγίζοντας τον πυρήνα της Σαρίας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σίγουρα. Και είναι πολλές. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση του Δικαίου και για την παύση επιτέλους μιας απαράδεκτης μεταχείρισης που δεν αφορά μόνον την μειονότητα  έχει να κάνει με την τήρηση του Συντάγματος σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που για ένα μέρος των πολιτών της επιφύλασσε την τύχη αναχρονιστικών διατάξεων και μάλιστα στους ευαίσθητους τομείς του οικογενειακού και κληρονομικού Δικαίου.

Για όσους από εμάς αναδείξαμε επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια, τολμώντας και πρωτοπορώντας, είναι μια -υπό επιφυλάξεις- δικαίωση. Το θέμα ήδη ωρίμασε και πολύ σωστά τείνει να ρυθμιστεί. Ο δεξιός συντηρητισμός της ΝΔ (που σίγουρα και πάλι θα αναδειχθεί) όσο και οι περίεργες εκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, δεν επέτρεψαν να προχωρήσουμε. Παρακολουθούμε όλους με ενδιαφέρον για ένα θέμα που χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση, σεβασμό των πολιτών που τους αφορά και των Συνθηκών που υπέγραψε η χώρα…