Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί για δεύτερη χρονιά, επισημαίνοντας πως φέτος αυτό ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και θα διανεμηθεί σε 4 εκατ. πολίτες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

«Η ελληνκή οικονομία για δεύτερη χρονιά έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% του ΑΕΠ, την ανεργία που, όπως είπε, έχει πεσει 7% μονάδες, όμως και στο δημοσιονομικό σκέλος, το οποίο «έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλεψεις έτσι ο προυπολογισμός φέτος θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους μας, άνευ περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος».

«Δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, αλλά για το αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής», είπε και πρόσθεσε:

«Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή».

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα», δήλωσε. «Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας «αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό».

Το κοινωνικό μέρσιμα θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως από αυτόθα επωφεληθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επιπλέον, μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την «αποκατάσταση της αδικίας» σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους. Η επιστροφή θα γίνει μαζί με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου. Τέλος, από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στην ΔΕΗ ώστε «να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» ενώ θα υπάρξει το περιθώριο για περαιτέρω άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ.