Μια ενδιαφέρουσα ιστορία  και μια σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε ένα στρατιώτη των δυνάμεων κατοχής και ενός Έλληνα, στη διάρκεια της περιόδου 41-44 στην περιοχή μας, αναδεικνύει η αναζήτηση των απογόνων του ενός για την ύπαρξη του άλλου στην ελληνική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Μεχμέτ Μπουγιουκλή από τη Μπρέσνιτσα της Βουλγαρίας:

Στην πάνω φωτογραφία εικονίζονται βούλγαροι στρατιώτες κατά την βουλγαρική κατοχή του 1941-44,κάπου στην Καβάλα.Ανάμεσά τους και ο υπαξιωματικός Ισμαήλ Μπογιουκλή από την πόλη Μπρέσνιτσα.Ο Ισμαήλ πομακικής καταγωγής,αγαπούσε τους Έλληνες και σαν σιτιστής που ήταν στον λόχο που υπηρετούσε,πολλές φορές και με κίνδυνο μην τον αντιληφθούν,”έκλεβε” ψωμί και τρόφιμα που προορίζονταν για την σίτηση του βουλγαρικού στρατού και τα μοίραζε σε Ελληνες που πεινούσαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που βοηθούσε,ήταν και ο άγνωστος νέος άντρας στην κάτω φωτογραφία,(δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία του-όπως όνομα κλπ.).με καταγωγή μάλλον απο Καβάλα ή Δράμα).Ο Ισμαήλ και ο άγνωστος άνδρας δέθηκαν με μεγάλη φιλία στα δύσκολα εκείνα χρόνια.Ο πρώτος τον τροφοδοτούσε με τρόφιμα και ο δεύτερος ως αντάλαγμα του μάθαινε την ελληνική γλώσσα.
Μετά τον πόλεμο η Βουλγαρία εισήλθε στην ανατολική συμμαχία και το νέο κομμουνιστικό καθεστώς έκλεισε τα σύνορα με την Ελλάδα και οι δύο φίλοι χωρίστηκαν για πάντα.
Ο Ισμαήλ πέθανε το 2000 και το μεγάλο του παράπονο ήταν πώς δεν ξανασυνάντησε ποτέ τον Έλληνα φίλο του.

Σήμερα οι συγγενείς του και ιδίως ο εγγονός του Μεχμέτ Μπογιουκλή από την Βουλγαρία,ψάχνουν να μάθουν κάτι για τον άγνωστο εικονιζόμενο κάτω,(έστω και από συγγενείς του αν υπάρχουν),έχοντας ως μοναδικό στοιχείο την φωτογραφία του που προορίζονταν μάλλον για κάποια αγαπημένη του εκείνη τη εποχή και την ίδια φωτογραφία είχε χαρίσει στον βούλγαρο φίλο του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ όσοι επιθυμείτε,κοινοποιήστε την δημοσίευση,μήπως υπάρξουν ευχάριστα νέα για την ταυτότητα του άνδρα στην κάτω φωτογραφία.