Συνάντηση και συνέντευξη τύπου για το ζήτημα του κατεψυγμένου άρτου, πραγματοποίησαν στην Ξάνθη την Κυριακή οι αρτοποιοί της Ξάνθης, της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και των Σερρών.

“Έχουμε την τιμή να υπηρετούμε το πιο ευλογημένο αγαθό, το ψωμί. Για αυτό έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε το κοινό για το προϊόν που αγοράζει. Συγκεντρωθήκαμε οι αρτοποιοί όλων των περιοχών προκειμένου να πληροφορήσουμε τι είναι νόμιμο ή παράνομο, αν είναι ελληνικό ή όχι, για να ξέρει ο καταναλωτής την ταυτότητα του προϊόντος, ποιος το παράγει και πού” ανέφερε η Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, Πρόεδρος των αρτοποιών της Ξάνθης, που είχε την πρωτοβουλία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδος Κώστας  Κεβρεκίδης, ευχαρίστησε τη Μ. Μαλιαρουδάκη για την πρωτοβουλία της και σημείωσε ότι οι αρτοποιοί θέλουν να καταγγείλουν όσα δεν συμβαδίζουν με τους νόμους και προανήγγειλε ότι θα ενημερωθεί και η Περιφέρεια. Υπάρχει “ψωμί εισαγωγής”, ημιπαράνομο από τη Βουλγαρία χωρίς τα ανάλογα παραστατικά εκτίμησε και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς της ΑΜΘ υπάρχουν περιπτώσεις κατεψυγμένου άρτου, που δεν αναγράφεται η προέλευση, όπως υποχρεώνεται με βάση τη νομοθεσία. Το φρέσκο ψωμί είναι αυτό που ζυμώνεται και ψήνεται με την παραδοσιακή διαδικασία στο φούρνο της γειτονιάς, είπαν ενώ εξήγησαν τη διαφορά της παραδοσιακής παρασκευής με αυτή του κατεψυγμένου ψωμιού που μπορεί να καταψύχεται μέχρι και 1,5 χρόνο και να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Ούτε ελληνικό αλλά ούτε φρέσκο είναι το ψωμί που πωλούν τα μεγάλα καταστήματα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ανέφεραν.

Τέλος, ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα σημεία πώλησης, ακόμη και στο δρόμο. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Σ. Μωραΐτης,  που συνεχάρη για την πρωτοβουλία και εξέφρασε τη στήριξη των επιμελητηρίων και την ανάγκη λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

“Η δύναμη είναι στα χέρια μας, πρέπει να στηρίζουμε τον τόπο μας. Όχι μόνο και συνεχώς να ζητάμε από το κράτος καθώς όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης” είπε η Πρόεδρος των αρτοποιών της Ξάνθης, που έκανε λόγο για κοινή προσπάθεια.