Tις προτάσεις του κόμματος των ΑΝΕΛ ενόψει του  Συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότηςη της ΑΜΘ που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή παρουσία του Πρωθυπουργού, ανέπτυξαν τα στελέχη του κόμματος στην Ξάνθη με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής στην Ξάνθη. 

Παρέστησαν ο Ανδρέας Καραγιώργης, περιφερειάρχης των ΑΝΕΛ, ο γραμματέας οργανωτικού του κόμματος Γ. Γκίκας, η Χρύσα Ούτση μέλος της Ε.Ε. και του Ε.Σ. των ΑΝΕΛ, η Μαρτίνα Δεκαρίστου από τη συντονιστική της Ξάνθης καθώς και οι πολιτευτές Διαμαντής Σκουλαρίδης και Ιρφάν Μεμεταλή.

Ως ΑΝΕΛ, για να κάνουμε πράξη το σύνθημα “αναγκαίο καλό” πρέπει να είμαστε χρήσιμοι απέναντι στην κοινωνία και σε όσους μας ψήφισαν ως συγκυβερνόν κόμμα είπε ο Π. Σγουρίδης και σημείωσε ότι για τη διαμόρφωση των θέσεων λαμβάνεται υπόψη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση αλλά και οι προτάσεις των φορέων, που δεν έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. “Κανείς δεν είναι αντίθετος στις επιλογές και τα μεγάλα έργα για κάθε περιφερειακή ενότητα” σημείωσε.

Μπασμάς ΠΟΠ και Δημόσια σχολεία σε όλες τις περιοχές της μειονότητας

135 σελίδες είναι ο τόμος των προτάσεων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι θίγονται και κάποια ιδιαίτερα θέματα. Μεγάλο μέρος της πρότασης ασχολείται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσαρμοσμένες στη μικρή διάρκεια καλοκαιριού που έχει η Περιφέρεια με παραδείγματα και από άλλες περιοχές της χώρας.

Μια άλλη πρόταση είναι ο μπασμάς της οροσειράς της Ροδόπης να αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, δίνοντας προστιθέμενη αξία αλλά διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί καπνά που καλλιεργούνται στην πεδιάδα δεν μπορεί να προωθούνται ως ορεινού τύπου. Μια δεύτερη πρόταση είναι “η επιθυμία μας να υπάρχει ισότητα των πολιτών σε όλη την Περιφέρεια και προτείνουμε να υπάρχουν δημόσια σχολεία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και να είναι επιλογή της κάθε οικογένειας πού θα στείλει το δικό της παιδί”, σημείωσε σε σχέση με τη μειονοτική εκπαίδευση.

Ψηλά στην ατζέντα είναι η γεωθερμία και η παραγωγική της εκμετάλλευση, η επέκταση τω σιδηροδρόμων, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη, τα agro-logistics και clusters στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η αναβάθμιση της βιοποικιλότητας. Κορωνίδα του αγροδιατροφικού τομέα είναι η ελληνική κουζίνα, είπε ο Π. Σγουρίδης και πρόσθεσε: “Δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό και δεν είμαστε οι σοφοί εμείς στους ΑΝΕΛ αλλά δεν μπορώ να καταλαβω γιατί δεν μπορούν αν εφαρμοστούν οι μέθοδοι πιστοποίησης που υπάρχουν σε άλλες κουζίνες όπως στην ιταλική”.

Ισόρροπη ανάπτυξη για όλη την ΑΜΘ

Η πρόταση αξιοποιεί όλες τις περιφερειακές ενότητες ισάξια είπε ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από την καταγωγή όλων των στελεχών. Τα δανεικά δεν ξεπληρώνονται με δανεικά, με την αύξηση της παραγωγής και του ΑΕΠ μπορεί να σηκώσει κεφάλι η χώρα, υποστήριξε, με παραγωγικό τρόπο και αξιοποίηση όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως στην ΑΜΘ την οποία χαρακτήρισε ευλογημένη από κάθε άποψη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η φορολογία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για την ανόρθωση της χώρας και ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση μετακινείται για την περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων, όταν και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μειώσεις στους φόρους και θα αποδείξει στους δανειστές ότι τα έσοδα θα είναι περισσότερα απ’ ότι με τους υψηλούς φόρους. Το 2018 η εισοδηματική και η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υπό εποπτεία και όχι υπό επιτροπεία και η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει δικές της προτάσεις.

Μίλησε τέλος για τις υποδομές, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα οδικά έργα έχουν ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα, το βάρος δίδεται στους σιδηρόδρομους ενώ για την Ξάνθη αυτό που χρειάζεται είναι η άρδευση της πεδιάδας από τα νερά του Νέστου.