Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Δράμα η Ημερίδα διαβούλευσης  με θέμα: «Διαχείριση και προοπτικές ανάπτυξης του Ορεινού Όγκου Οροσειράς Ροδόπης». Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν οι ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας και Ξάνθης και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Από την ΠΕ Ξάνθης, την Ημερίδα παρακολούθησε ο Δήμαρχος Μύκης, Καπζά Τζεμήλ, ενώ αισθητή ήταν η απουσία  εμπλεκόμενων Φορέων, όπως ο Δασάρχης Ξάνθης και οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Τοπείρου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός  παρουσίασε την τρέχουσα πολιτική του Υπουργείου για την ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ισότιμη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς να ενδιαφέρει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές των panama και paradise papers που ευνοούν τους ελάχιστους ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.

Σημείωσε πως απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η συμβολή των δασών στο ΑΕΠ της χώρας στο 1%, σε αντίθεση με την παρούσα κατάσταση κατά την οποία είναι ελάχιστη. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες στην κοινωνία μπορούν να αυξηθούν και η περιοχή της Ροδόπης είναι ένας τόπος που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη χώρα, αφού ούτως ή άλλως ήδη μεγάλο μέρος της οικονομίας του στηρίζεται στην παραγωγή των δασών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι για το ΥΠΕΝ το 2017 είναι χρονιά δασικών χαρτών αφού μέσα σε 11 μήνες θα έχει αναρτηθεί το 52% της έκτασης της χώρας, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,12%. Εξήρε το προσωπικό των δύο τοπικών Διευθύνσεων Δασών, της Δράμας και της Καβάλας, οι οποίες με ίδια μέσα, με δική τους δουλειά, προχωρούν στην ανάρτηση δασικών χαρτών, εξοικονομώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα.

Τόνισε ακόμη πως στόχος του Υπουργείου είναι η  διαμόρφωση  Εθνικής Στρατηγικής για τη Δασική Πολιτική της χώρας, ώστε να είναι δυνατός ο καθορισμός των πολλαπλών χρήσεων των δασών μέσω της διαχείρισης τους. Η Εθνική Στρατηγική θα συνοδευτεί και από εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών, οι οποίες είναι στόχος να ξεκινήσουν να γίνονται άμεσα, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά και στη Ροδόπη από την άνοιξη του 2018.

Αναφέρθηκε στην υποστήριξη του ΥΠΕΝ στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πιλοτικές ρυθμίσεις  για τη διανομή των καυσοξύλων στους πολίτες, οι οποίες προέκυψαν λόγων και των κλιματολογικών συνθηκών της ΠΕ Δράμας, ενσωματώνοντας και το κριτήριο των χαμηλών θερμοκρασιών με στόχο να γίνουν πιο δίκαια, να αποτυπώνουν την πραγματικότητα και να στηρίζουν ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι από φέτος υπάρχουν σύγχρονες αναλυτικές προδιαγραφές για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και ανέφερε και την απόφαση του ΥΠΕΝ να διαθέσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων τα κτίρια της Ελατιάς για την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης και διδασκαλίας των φοιτητών.

Ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ, επίσης, εξετάζει μαζί με το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ το θέμα των ζημιών στον πρωτογενή τομέα εξαιτίας των μεγάλων θηλαστικών, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος, το τσακάλι ή ο αγριόχοιρος και ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι μπορεί να γίνει πρώτα σε επίπεδο πρόληψης και στη συνέχεια σε επίπεδο αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εν τη γενέσει του. Πιλοτικά έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις για τον αγριόχοιρο, ενώ το ΥΠΕΝ είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω επεμβάσεις, ή να εξεταστεί και το θέμα των απελευθερωμένων από τις μονάδες τους ημίαιμων χοίρων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στο γεγονός ότι ξεκινά η διαβούλευση του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που ενδιαφέρει και τους εκπροσώπους του Φορέα της Ροδόπης που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Για πρώτη φορά εντάσσονται όλες οι περιοχές natura της χώρας σε διαχείριση μέσω 35 φορέων, 6 επιπλέον από αυτούς που υπήρχαν κατά το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν μεγάλοι διαγωνισμοί σε εξέλιξη σχετικά με την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την κατάρτιση σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και των Σχεδίων Αντιμετώπισης Πλημμύρων ανά Λεκάνη Απορροής Ποταμών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στην έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων για την άσκηση της θηρευτικής δραστηριότητας τονίζοντας ότι το ΥΠΕΝ είναι υπέρ της χρήσης των οικοσυστημάτων διότι η χρήση προκαλεί προστασία. Η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων από τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τους υλοτόμους, τους ρητινοκαλλιεργητές συμβάλλει στην αειφορική τους διαχείριση και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό πρέπει να εκδιωχθούν και όποιοι καπηλεύονται αυτούς, όπως παράνομοι, εγχώριοι και γείτονες, που δημιουργούν πρόβλημα στα ελάφια και τα αγριόγιδα του Παρθένου Δάσους του Φρακτού.

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο να αναφέρει ότι για την τοπική ανάπτυξη απόλυτη σημασία έχουν τα περιφερειακά χωρικά σχέδια και γι αυτά πρέπει να μεριμνήσει η τοπική κοινωνία, βασιζόμενη στις κατευθύνσεις που δίνει η πολιτεία. Το φυσικό περιβάλλον της χώρας είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και η ανάπτυξή της. Γι αυτό μέσω της Δασικής Υπηρεσίας και των Φορέων η χώρα μπορεί αυξήσει το ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει και με τη συμβολή όλων των κατοίκων της χώρας, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της πολιτείας και η πολιτεία τους ακούει, αφού όπως και το επόμενο διήμερο, είναι η Κυβέρνηση που πηγαίνει στους πολίτες και δεν τους αφήνει να περιμένουν πίσω από κλειστές πόρτες να ενημερώσουν έναν Υπουργό.