Τη θέση για το αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκινά τη Δευτέρα στην ΑΜΘ παρουσιάζει με ανακοίνωσάη του η Περιφερειακή Επιτροπή του ΚΚΕ. 

Εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι και νέες,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ διοργανώνει σε όλη τη χώρα τα περιβόητα περιφερειακά “αναπτυξιακά” συνέδρια. Από την Κρήτη, τα Γιάννενα και τώρα και από την Περιφέρειά μας, διαφημίζει τους στόχους του κεφαλαίου όπως αυτοί εξειδικεύονται σε κάθε Περιφέρεια, προσπαθώντας να στοιχίσει σε αυτούς, τους ίδιους τους εργαζόμενους, το λαό μας. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει πρόθυμους συνομιλητές αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, Εμπορικά και Τεχνικά Επιμελητήρια, μεγαλοεπιχειρηματίες, ανεξάρτητα από την κομματική και πολιτική τους προέλευση και τοποθέτηση, αφού τους ενώνει ο κεντρικός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Από την ίδια μας την πείρα ωστόσο οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως…

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το δικό της “success story”, το τέλος της επιτήρησης και των μνημονίων, την είσοδο στην εποχή της ανάπτυξης, στην “κανονικότητα” που όλοι θα βγουν κερδισμένοι, κεφάλαιο και εργάτες. Μάλιστα προπαγανδίζει πως η δική της ανάπτυξη σε αντίθεση με των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων θα είναι δίκαιη και δε θα κατευθύνεται μόνο σε λίγους.

 

…Και η σκληρή πραγματικότητα

Η αλήθεια όμως είναι πως η ανάπτυξη που υπόσχονται θα είναι τόσο δίκαιη, όσο δίκαιες είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η φορολεηλασία, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις σε αεροδρόμια,  λιμάνια, όλα για να ενισχύεται η περιβόητη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Πληρώσαμε την κρίση,

μας ζητάνε να πληρώσουμε διπλά και τριπλά την ανάπτυξη τους.

 

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως και σε όλη τη χώρα, η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πληρώσει πανάκριβα την καπιταλιστική οικονομική κρίση την τελευταία οκταετία.

 

  • Η περιοχή μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, με παράλληλη μείωση των μισθών. Ενώ σε μεγάλους ομίλους που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια επιβάλλονται εργόσημα, ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, συμβάσεις των 400 και 500 ευρώ.
  • Είναι η περιοχή που περνάει ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου, έχει κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο της Θάσου, ολοκληρώνεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ και γίνονται γεωτρήσεις για δεύτερο κοίτασμα στη Θάσο, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτών εξεδρών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτός ο ενεργειακός πλούτος όμως συνοδεύεται με την πρωτιά στην “ενεργειακή φτώχεια” του πληθυσμού.
  • Το ράλι στις τουριστικές αφίξεις, οι κρατήσεις 100% στα μεγάλα ξενοδοχεία, συνοδεύτηκε με συμβάσεις των 500, 400 και 300 ευρώ για την εργατική τάξη, με τη μη εφαρμογή σε κανένα ξενοδοχείο όλης της περιοχής της κουτσουρεμένης σε σχέση με το παρελθόν κλαδικής σύμβασης, Με τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων  στις μεγάλες μονάδες.
  • Παράλληλα οι φτωχοί αγρότες βρέθηκαν μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία, την ασφάλιση, τις αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις πραγματικές καταστροφές και καθυστερούν, τη φορολογία στο πετρέλαιο. Την ώρα που με κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και τη στήριξη της Τοπικής Διοίκησης, δίνονται τσάμπα σε μονοπωλιακούς ομίλους οι πηγές της γεωθερμίας, προκρίνονται και χρηματοδοτούνται επενδύσεις που ενισχύουν τη δράση των μονοπωλίων στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
  • Στην περιοχή χτύπησαν μέσα σε τρία χρόνια τρεις φορές τουλάχιστον οι ζωονόσοι τους κτηνοτρόφους κύρια της Θράκης, εξαφανίζοντας τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων στην περιοχή του Έβρου και η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις ψίχουλα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στην πρόληψη και τις υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Μαζί με τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Θάσο, τις απαγορεύσεις για βοσκή χωρίς καμία μέριμνα για δωρεάν ζωοτροφές, έφεραν αποφασιστικό χτύπημα ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, παράλληλα με την ΚΑΠ(Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ και την ανοιχτή στήριξη των μονοπωλίων γάλακτος, που λεηλάτησε το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη φορολεηλασία, τη συρρίκνωση του τζίρου τους. Είδαν τις επιπλέον εκπτώσεις και τις “λευκές νύχτες” να μη σταματούν τις μαύρες μέρες τους, τα αυξημένα χρέη και τα λουκέτα.
  • Στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν τα κενά, μειώθηκε το προσωπικό, ολόκληρες περιοχές που καλύπτονταν με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, βρέθηκαν με μεγαλύτερες ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας “καρκινοβατεί” ανάμεσα στο ΠΕΔΥ των προηγούμενων και τα ΤΟΜΥ των σημερινών. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη  την ηπειρωτική Καβάλα δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Η υγεία του λαού κινδυνεύει, χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.

 

ΔΕ ΧΑΣΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΘΥΣΙΕΣ,

ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 

  • Κέρδισαν οι βιομήχανοι, οι ισχυροί όμιλοι στον τουρισμό, που είδαν από το τσάκισμα των μισθών να αυξάνονται τα κέρδη τους. Κέρδισαν οι μαρμαράδες της περιοχής που εξάγουν τεράστιες ποσότητες ακατέργαστου μαρμάρου στην Κίνα και αλλού. Μάρμαρο που σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα θα ήταν περιουσία όλου του λαού και που κάτω από τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με τη συνδυασμένη εξόρυξη και κατεργασία, θα σήμαινε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κέρδισαν φυσικά και οι εφοπλιστές της περιοχής που την τουριστική περίοδο βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, ενώ οι ναυτεργάτες ξεζουμίζονται από την υπερεργασία. Ο λαός της περιοχής πληρώνει και αυτός χειμώνα καλοκαίρι το τίμημα της «δίκαιης ανάπτυξης». Το καλοκαίρι με τα υπέρογκα κόμιστρα και το χειμώνα με τα ανεπαρκή δρομολόγια που στην ουσία επιβάλλονται από τις εταιρείες και που κρατούν ξεκομμένο το νησιωτικό με το ηπειρωτικό τμήμα της περιοχής (Σαμοθράκη, Θάσος).
  • Όλοι αυτοί βέβαια, αν και κερδισμένοι μέσα στα χρόνια της κρίσης, δεν επανέφεραν τους μισθούς σταπρο κρίσης επίπεδα και περιμένουν και την τρίτη αξιολόγηση για να επιβάλλουν τους νέους αντεργατικούς νόμους.
  • Κέρδισαν παράλληλα και οι μεγαλοαγρότες, αυτοί που συγκέντρωσαν γη και παραγωγή και είδαν το συνολικό τους μερίδιο να αυξάνεται ραγδαία ως και 6 φορές στο συνολικό αγροτικό εισόδημα στην περιοχή. Είναι αυτοί που περιμένουν τους νέους νόμους της κυβέρνησης και τις νέες ΚΥΑ, για παραπέρα ενισχύσεις και ζεστό κρατικό χρήμα για να στηριχθεί η πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης και στον πρωτογενή τομέα. Είναι αυτοί που ζητούσαν να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους φτωχούς αγρότες και να δίνονται μόνο στους μεγάλους και για να διευκολυνθούν ζητούν και την ίδρυση αγροτικών επιμελητηρίων, εργαλεία δηλαδή στα χέρια των επιχειρηματιών της αγροτικής παραγωγής για τη διανομή της πίτας .

 

Η «ανάπτυξη» τους δεν είναι μόνο εχθρική για το εργατικό και λαϊκό εισόδημα

αλλά και για την ίδια την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού.

 

Τα  κυβερνητικά πανηγύρια πως η περιοχή μετατρέπεται πέρα από μεταφορικός (σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο)  και σε ενεργειακό κόμβο, πως αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα. Τα συνεχή πηγαινέλα του αμερικάνου πρέσβη, τα συχαρίκια του Τραμπ και του Ομπάμα πιο πριν για τα ενεργειακά έργα που παίρνουν προτεραιότητα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αξιοποιήθηκε δύο φορές για  τα ΝΑΤΟΙΚΑ στρατεύματα, μόνο ανησυχία μπορούν να γεννήσουν.

Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης που επικαλείται η κυβέρνηση και χειροκροτεί η αστική τάξη και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα όπως  η ΝΔ, δεν έχουν με τίποτα να κάνουν με  τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, για σταθερή δου-λειά με δικαιώματα, για ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.

Η μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικης στρατιωτικής παρουσίας όχι μόνο δε γίνεται για τη διασφάλιση των συνόρων και δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά έχει στόχο την ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις στην περιοχή, για υπεράσπιση των ανταγωνιστικών ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, αν χρειαστεί ακόμη και στρατιωτικά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εξέλιξη τους  θα καθορίζονται και από αντιθέσεις ξένες για το λαό για το ποιοι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί θα κυριαρχήσουν, τα σύνορα και η ειρήνη θα είναι λάστιχο στη βάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λαός μας μπορεί να δει τι σημαίνει ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια, ποια ειρήνη και ασφά-λεια υπήρξε, πόσο τα σύνορα έμειναν σταθερά.

Ακόμα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής και των ανταγωνιστικών συμφερόντων είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα της μειονότητας που είτε κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια αναζητούν το μεροκάματο στο εξωτερικό, με τα δουλεμπορικά να δρουν ανενόχλητα, είτε φυτοζωούν στον μικρό τους κλήρο. Στις πλάτες τους παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια επικίνδυνα για όλο το λαό της περιοχής

 

Η ΕΛΠΙΔΑ, Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΤΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ,

ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

  • Για να προχωρήσει η εργατική λαϊκή οργάνωση, πάλη και αλληλεγγύη. Για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτατο μισθό τα 751 Ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, 7ωρο 5θημερο 35ωρο. Για κατάργηση των μνημονιακών νόμων.
  • Για πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση, με άμεση κατασκευή αντίστοιχων υποδομών που δε θα χρυσοπληρώσει ο λαός. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Για κατασκευή άμεσα όλων των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων προστασίας του λαού, του εισοδήματος του, χωρίς τέλη και φορολογία. Αξιοποίηση των πηγών της γεωθερμίας της περιοχής, για την κάλυψη των βασικών λαϊκών αναγκών, της θέρμανσης στα σχολεία, σε κοινωνικές υποδομές δωρεάν, τους φτωχούς αγρότες και όχι για την αξιοποίηση από μονοπωλιακά συγκροτήματα.
  • Για να σταματήσει η φορολεηλασία στους φτωχούς αγρότες, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12000 και 3000 σε κάθε παιδί. Να ενισχυθούν οι υποδομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να δοθούν άμεσα και πλήρως οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Να επανέλθει το αφορόλογητο πετρέλαιο και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Για κατώτατες εγγυημένες τιμές και άμεση πληρωμή των χρωστούμενων, όπως στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Για άμεση κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ, τις ειδικότητες στο ΠΕΔΥ. Για να έχει δωρεάν πρόσβαση ο λαός σε ολοκληρωμένες και πλήρως στελεχωμένες δημόσιες σύγχρονες υποδομές στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία.
  • Για την καθημερινή συχνή φθηνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα αντίστοιχα.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΠΟΛΕΜΟ

 

Σημαίνει τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η γη, οι υποδομές τα μέσα παραγωγής, να γίνουν περιουσία της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού και όχι μέσα για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο.

Σημαίνει να ξεριζώσουμε την αιτία κάθε δυστυχίας, αυτή που ανοίγει την όρεξη για τα μεγαλύτερα εγκλήματα του συστήματος, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτή που θρέφει το φασισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος σαν νόμο που κινεί την οικονομία.

 

Η περιοχή μας διαθέτει αποθέματα σε ορυκτό πλούτο, σε λιγνίτη, σπάνιες γαίες, ζεόλιθο, σε μάρμαρο. Διαθέτει εδαφοκλιματικά πλεονεκτήματα για παραγωγή προϊόντων όπως σπαράγγι, τεύτλα, καπνό κ.α. Έχει κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη αγελαδοτροφίας, αλιείας. Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να αξιοιποιηθούν μόνο με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα Μέσα Παραγωγής, με εργατική εξουσία που θα επιβάλλει σαν απόλυτο νόμο στην οικονομία, την παραγωγή με σκοπό την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

 

Νοέμβρης 2017