Συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  Νίκο Παππά είχε σήμερα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, η υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου,  και άλλα στελέχη.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ έθεσε υπόψη του υπουργού τα μείζονα θέματα που συγκροτούν το γενικευμένο φαινόμενο του περιορισμού της Ενημέρωσης στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην σχεδόν πλήρη εξαφάνιση του γραπτού Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά και τη διακοπή έκδοσης των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, στο τεράστιο έλλειμμα ανταποκριτικών γραφείων των αθηναϊκών έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε όλη τη Μακεδονία και την Θράκη, στην ανάγκη να θωρακιστούν ακόμη περισσότερο η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ3 και τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει η Ένωση να ενισχυθεί η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας με πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων και την ενίσχυση της δεοντολογίας.

Ο υπουργός αναγνώρισε τη μεγάλη διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια σε σχέση με την Ενημέρωση και τοποθέτησε τις εξελίξεις με τον ΕΔΟΕΑΠ και την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε αυτόν στο κέντρο των εργαλείων που μπορούν να προωθήσουν λύσεις στο τοπίο. Ανέφερε ότι το μητρώο διαδικτυακών μέσων που έχει σχηματιστεί, η τήρηση των προδιαγραφών κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης του Δημοσίου (30% σε περιφερειακά ΜΜΕ) και το υπό συγκρότηση μητρώο του Περιφερειακού Τύπου είναι εξελίξεις με τις οποίες επιχειρείται να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τόνισε επίσης ότι παράλληλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης τηλεοπτικών ΜΜΕ, η Κυβέρνηση θα καταρτίσει και θα θέσει σε διαβούλευση σειρά μέτρων για τη στήριξη της Ενημέρωσης.

Χαρακτήρισε τέλος σημαντικές τις πρωτοβουλίες της Ένωσης που αφορούν στην αξιοπιστία της Ενημέρωσης και την εδραίωση της Δεοντολογίας, όπως η Χάρτα της Ειδομένης.