Δεν θα επαναληφθεί η Γειτονιά του Αη Βασίλη τη φετινή χρονιά όπως γνωστοποίησε με έγγραφό του το Λύκειο Ελληνίδων προς το Δήμο. Στην επιστολή η Πρόεδρος Ε. Στάντσιου αναφέρει ότι το Λύκειο δεν μπορεί πια να εξυπηρετήσει το φιλανθρωπικό του χαρακτήρα και ως εκ τούτου, παραδίδει στο Δήμο και το Κέντρο Πολιτισμού τη σκυτάλη.

Είναι μια πολύ “καθαρή” εξήγηση από το Λύκειο που έκανε μεγάλες προσπάθειες αυτά τα 6 χρόνια και έδωσε τον τόνο, ώστε το Κέντρο Πολιτισμού να αναλάβει με τις δικές του δυνάμεις να κάνει κάτι ανάλογο. Η αλήθεια είναι ότι ενόχλησε και δέχθηκε και λάσπη το Λύκειο για την πρωτοβουλία του (από εξωγενείς παράγοντες) και φορείς αυτού του βεληνεκούς προτιμούν να απέχουν παρά να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους. Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο Πολιτισμού ξεκίνησε τον προγραμματισμό του και συλλέγει προτάσεις.

Ότι η τοπική ηγεσία του ΥΠΕΞ, είναι διακοσμητική και αφανής είναι γνωστό και περαιτέρω σχολιασμός απλώς παραβιάζει ανοιχτές θύρες ενώ όπου παρεμβαίνει η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων δεν φημίζεται για τις επιτυχίες της.  Ότι έχει κόψει κάθε σύνδεση με τις νόμιμες Μουφτείες είναι επίσης γνωστό. Αλλά να καλεί σε συνέδρια τους Μουφτήδες για φωτογραφίσεις, αγκαλιές και φιλιά δείχνει μάλλον μια σχιζοειδή διαταραχή…

Κατά τα άλλα η υπόθεση της επίσκεψης Τσαβούσογλου κύλησε ισως με τις προβλεπόμενες κορώνες και προκλήσεις . Μπορεί κάποιοι να ξαφνιάζονται και να εξεγείρονται αλλά στην ουσία αυτές οι αναφορές είναι σχεδόν καθημερινότητα και δεν προκαλούν πια ούτε κρύο ούτε ζέστη και περισσότερο απασχολούν κάποια ΜΜΕ της Αθήνας παρά την τοπική κοινωνία. Συνήθως η πραγματικότητα είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ακραία φωνή στη μία ή την άλλη πλευρά.

Οι οποίες ακραίες φωνές ταυτίζονται αν πρόκειται κάτι να βελτιώσει τις συνθήκες για τη μειονότητα. Όπως ταυτίζονται οι “πατριώτες” της Θράκης με το Τουρκικό Προξενείο όταν ζητούν την κατάργηση της ποσόστωσης για τα ΑΕΙ (άρα κάτι έχει καταφέρει τόσα χρόνια) ή όταν αντιδρούν στην αυτονόητη ανάγκη να καταργηθεί η Σαρία που αποτελεί όνειδος για ευρωπαϊκή χώρα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται πρωτοβουλία για το θέμα της Σαρία, που εκκρεμεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και θα κριθούν πολλοί, από το υψηλότερο μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο.

Ίσως πάντως η πιο σωστή κουβέντα που ειπώθηκε στην ΕΡΤ3 από τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών ήταν ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά γνωρίζει ότι θα υπάρξουν κινήσεις της κυβέρνησης. Υπονόησε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πράγματι αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση για τη Θράκη. Πώς πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα της χώρας και όχι για διμερείς διαφορές….