Από την Εγνατία Οδό θα ξεκινήσει η εφαρμογή των αναλογικών διοδίων με την κατάργηση των μετωπικών σταθμών, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για το νέο σύστημα διοδίων ώστε μέσα στο 2018 να ξεκινήσει η εφαρμογή του πρώτα από την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια το σύστημα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα εθνικά δίκτυα.

Για τις μικρές αποστάσεις θα υπάρξει μέριμνα για εκπτώσεις, που θα διευκολύνει τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται οι σταθμοί των διοδίων. Το αναλογικό σύστημα καταγράφει τον χρήση της οδού στην είσοδό του και τον χρεώνει στην έξοδό ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει.

Διευκρίνησε ότι με το ηλεκτρονικο διόδιο θα μπορούν οι οδηγοί να πληρώνουν εκτός από τα e-pass και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους. Τα ταμεία στα διόδια -όπως είναι σήμερ- ουσιαστικά θα καταργηθούν, είπε ο κ. Σπίρτζης, και τα μόνα που θα λειτουργούν θα είναι τα μηχανήματα στις άκρες των δρόμων, που θα πωλούν τα e-pass.

Αναφερόμενος στα φορτηγά, σημείωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στους παράπλευρους δρόμους είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν μπορεί, είπε, τα ΙΧ αυτοκίνητα να κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους και να κινδυνεύουν οι πολίτες μικρών οικισμών κοντά στο εθνικό δίκτυο από τις νταλίκες στους παράπλευρους δρόμους.

Χαρακτήρισε, επίσης, «αστειότητα» το ενδεχόμενο οικονομικής επιβάρυνσης διάφορων προϊόντων, επειδή οι μεταφορείς πληρώνουν διόδια.

Στοιχεία από documento