Σε κλίμα συγκίνησης παρέλαβε το βράδυ του Σαββάτου στο San Francisco το βραβείο του Ελληνικού Ιδρύματος Helios Charitable Foundation, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Debbie Matenopoulos, γνωστή για την καταγωγή της από την Ξάνθη. 

Στην εκδήλωση του ιδρύματος, που βραβεύει κάθε δύο χρόνια Έλληνοαμερικανούς που διακρίνονται στο χώρο του θεάματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βραβεύτηκαν επίσης ο φωτογράφος Michael Zagaris και ο σεναριογράφος Evan Spiliotopoulos. Στο παρελθόν έχουν βραβευτεί μεταξύ άλλων οι Μaria Menounos, Νιcolas Cage, Νιck Kasavetis, Οlympia Doukakis, Νia Vardalos, Jim Ginopoulos, Melina Kanakaridis, Αlexander Payne κ.α.

Στην συγκινητική ομιλία της, η Debbie Matenopoulos έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καταγωγή της και ανέφερε πόσο δύσκολο ήταν για τους γονείς τους να μεταναστεύσουν από την Ξάνθη στην Αμερική το 1972 με τα παιδιά τους αναφέροντας ότι ο πατέρας της οδήγησε 12 ώρες με τη μηχανή του από την Ξάνθη ως την Αθήνα για να πάρει τη βίζα από την Αμερικανική Πρεσβία.

Αρνήθηκε να αλλάξει το επίθετό της

Όπως είπε, η μεγαλύτερη δικαίωση για το αμερικανικό όνειρο του πατέρα της ήταν όταν σε πολύ νεαρή ηλικία έγινε συμπαρουσιάστρια της Barbara Walters στο CBS, και καθιερώθηκε στα αμερικανικά media ενώ η μητέρα της της έλεγε συνεχώς να προσέχει την καριέρα της για να μην “την κάνει ρεζίλι” στην ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα, απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού όταν περιέγραψε μια συνομιλία με τους παραγωγούς του CBS που της είχαν προτείνει να αλλάξει το μεγάλο επίθετό της από Μatenopoulos σε  Matino, ώστε να μικρύνει και να μοιάζει λατινοαμερικάνικο. Εκείνη αρνήθηκε λέγοντας ότι “το επίθετο είναι  περιουσία του πατέρα μου” από την Ελλάδα και ο παραγωγός της το δέχθηκε λέγοντας “ελπίζω κάποτε τα παιδιά μου να πουν το ίδιο”.

Αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα της που έφυγε από τη ζωή το 2013 λέγοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα περήφανος και θα χορεύει το καλύτερο ζεϊμπέκικο εκεί που βρίσκεται.

Η καριέρα της Debbie Matenopoulos

Η Debbie Matenopoulos είναι δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια και έχει προταθεί τρεις φορές για το βραβείο Εmmy. Ξεκίνησε την καριέρα της στα 17 από το MTV ενώ στα 21 της έγινε η νεότερη δημοσιογράφος που αναδείχτηκε σε ρόλο συμπαρουσιάστριας, δίπλα στη Barbara Walters και την καθημερινή της εκπομπή The View στο CBS. Έχει εργαστεί επίσης στο FOX και το E! με δικές της εκπομπές και έχει καθιερωθεί σε διάφορα σόου όπως το Insider, Live from the red carpet, Daily Ten και άλλα. Εργάζεται σήμερα για το Entertainment Tonight ενώ έχει εμφανιστεί και στο σινεμά.

Έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, ζει στο Los Angeles, είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη. Είναι ιδιαίτερα περήφανη για την ελληνική καταγωγή της. Αγαπά την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, μιλά άπταιστα τα ελληνικά και επισκέπτεται συχνά την περιοχή και τους συγγενείς της.  Το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκε για αρκετές εβδομάδες στην Ξάνθη συλλέγοντας παραδοσιακές συνταγές που εκδόθηκαν σε ένα βιβλίο στις ΗΠΑ με τον τίτλο It is all greek to me, με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότερα