A gigantic painting of Lenin addressing the crowd upon his return to Russia during the Russian Revolution. Note the disaffected bourgeoisie, military officers, and priests in the lower right. The painting hangs in the Museum of Political History.

Εκδήλωση με τίτλο Οκτώβρης 1917 – 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση” διοργανώνει την Κυριακή 12 Νοέμβρη 4-8 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. 

Ομιλίες:

4μμ-5.30μμ : Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι – η διαλεκτική της νίκης Ομιλητής: Τάσος Αναστασιάδης, “Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και τις Απολύσεις”

6μμ-7.30μμ Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας

Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΚ Ξάνθης αναφέρει:

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα εκατόχρονα από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, την κατάληψη της εξουσίας από τα Σοβιέτ των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων, τη νίκη της εργατικής επανάστασης που σημάδεψε το ψηλότερο σημείο στην πορεία της εργατικής τάξης προς την απελευθέρωσή της. Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον τον Κόκκινο Οκτώβρη που πυροδότησε το μεγαλύτερο διεθνές κύμα επαναστάσεων και έδειξε στην πράξη γιατί η εργατική επανάσταση είναι κυριολεκτικά το πανηγύρι των καταπιεσμένων. Η εγκαθίδρυση μιας εργατικής δημοκρατίας σήμανε πρωτοφανέρωτες ανατροπές όχι μόνο στους χώρους δουλειάς και στην οικονομία, αλλά σε κάθε τομέα από την απελευθέρωση των γυναικών μέχρι την καλλιτεχνική δημιουργία.

Για την Αριστερά σήμερα που αναζητάει εναλλακτική απέναντι στη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει σπουδαιότερη πηγή έμπνευσης από εκείνη την “έφοδο της εργατικής τάξης προς τους ουρανούς”. Πρώτα απ’ όλα γιατί έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της εργατικής τάξης να ανταποκριθεί στο ρόλο του “ιστορικού νεκροθάφτη” του καπιταλισμού, ακόμη και τότε που ήταν μειοψηφική μέσα στους λαούς της ρωσικής αυτοκρατορίας- πολύ περισσότερο σήμερα που αποτελεί την κοινωνική πλειοψηφία σχεδόν παντού. Έπειτα γιατί οι στρατηγικές επιλογές των Μπολσεβίκων, της επαναστατικής αριστεράς του Λένιν και του Τρότσκι, παραμένουν μια αξεπέραστη κληρονομιά για το πώς οργανώνεται η εργατική πρωτοπορία για να οδηγήσει ολόκληρη την τάξη και τους συμμάχους της στη νίκη.

Και τέλος γιατί, ακόμη και στην τελευταία μάχη της πριν υποκύψει στην πολιορκία του καπιταλισμού και τη σταλινική αντεπανάσταση, έδειξε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά μόνο “από τα κάτω”, μέσα από τον εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τιμώντας τα εκατό χρόνια της Επανάστασης, οργανώνει μία μέρα με συζητήσεις την Κυριακή 12 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης (ώρα έναρξης 4μμ). Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε για να συμβάλουμε όλοι και όλες μαζί στο γιορτασμό της μεγάλης επετείου αλλά και στα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει να μας δώσει για το σήμερα!