Τρία νέα προγράμματα για 42.800 θέσεις εργασίας θα τρέξουν μέσα στον Νοέμβριο δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Σημείωσε ότι όλα τα προγράμματα του Οργανισμού επιχορηγούν την πλήρη απασχόληση και πρόσθεσε ότι η ανεργία το 2018 θα πέσει κάτω από το 20%, λέγοντας πως πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο.

Ειδικότερα, θα προκηρυχθούν:

  • Πρόγραμμα πρόσληψης 15.000 ανέργων ηλικίας από 30 έως 49 ετών,
  • Η νέα κοινωφελής εργασία με 7.685 προσλήψεις ανέργων σε 34 δήμους και
  • Πρόγραμμα «πρώτη» πρόσληψη για 20.000 ανέργους

Το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη που αφορά στην υλοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε  34 δήμους της χώρας για 7.685 θέσεις απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις. Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν σε διάφορες υπηρεσίες των δήμων για διάστημα οκτώ μηνών και με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι στόχος του συγκεκριμένου κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας μακροχρόνια ανέργων ειδικά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα θα  έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των προσόντων με δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης, για να διευκολυνθεί η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Πρόγραμμα επιδότησης 20.000 νέων ανέργων για την «πρώτη πρόσληψη»

Μέχρι και 500 ευρώ το μήνα φτάνει η μηνιαία επιδότηση του μικτού μισθού για 20.000 ανέργους, που θα προσληφθούν από νέους επιχειρηματίες, στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την «πρώτη πρόσληψη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔμπαίνει σε τροχιά το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου και έχει διπλό στόχο: Χτυπάει την ανεργία, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων, αφού επιδοτεί για 18μηνο αντί για 12μηνο την πρώτη πρόσληψη ενός νέου κάτω των 30 ετών. Ενισχύει την νεανική επιχειρηματικότητα ώστε να «φρενάρει» το brain drain, καθώς στηρίζει τους 25άρηδες και τους 30άρηδες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.