Ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης  με καταγωγή από τα Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης,  Χακάν Τσαβούσογλου, μετά την Αθήνα πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη  στην Θράκη που ολοκληρώθηκε αργά το βραδύ της Παρασκευής.

Ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, έφτασε αργά το βραδύ της Πέμπτης  στο αεροδρόμιο Δημόκριτος στην Αλεξανδρούπολη, εκεί τον  υποδέχθηκε ο  υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Αμανατίδης .

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Κομοτηνής, μαζί βρεθήκαν την Παρασκευή ,στο μαθητικό παζάρι που διεξήχθη στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής και αργότερα στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ξάνθης ,οπού με πρωτοβουλία της κυβέρνησης,  φέτος στις αίθουσες διδασκαλίες προστέθηκαν άλλες τρεις αίθουσες και παράλληλα έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης του κτιρίου.

Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την πρωτοβουλία τόνισε όμως ότι το κτήριο είναι απαρχαιωμένο και ακατάλληλο για να στεγάζονται  μαθητές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να δοθεί αδεία για ανέγερση καινούργιου και σύγχρονου σχολικού κτηρίου. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα ενός καθηγητή αργότερα στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ξάνθης που κατά την εκτίμηση του ήταν μέλος του Κινήματος Φετχουλλαχ Γκιουλεν επισημαίνοντας ότι όσοι είναι μελή του κινήματος αυτού σε οποιοδήποτε σημείο της γης για την Τουρκία σημαίνει ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στις ομιλίες που έκανε κατά της συναντήσεις του με φορείς της μειονότητας έδωσε έμφαση στις συναντήσεις  που πραγματοποίησε με τον  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου .Τόνισε ότι  έγιναν συζητήσεις για νέες  εμπορικές συμφωνίες ,για την σιδηροδρομική αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης, την σύνδεση λιμανιών Θεσσαλονίκης -Σμύρνης με απευθείας δρομολόγια πλοίων και την απολυτή ανάγκη κατασκευής νέας σύγχρονης γέφυρας του τελωνείου των Κήπων .

Επισήμανε ότι γίνονται πυκνές σε συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ αντιπροσωπιών  Ελληνικής και Τουρκικής κυβέρνησης που βοηθάνε  στο να διατηρούνται η δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί ,να δημιουργούνται ευκαιρίες νέων συνεργασιών αλλά και να επιλύονται τάχιστα τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Για τα προβλήματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα και την Τουρκία, τόνισε ότι στο πέρασμα των χρονών έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα που δεν μπορούν  να επιλυθούν άμεσα και σύντομα, αλλά και γίνονται προσπάθειες με ειλικρινή διάθεση για να λυθούν τα προβλήματα.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου στις ομιλίες απευθυνόμενος σε πολίτες από την μειονότητα και μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα τόνισε ότι πριν την Ελλάδα και η Τουρκία είχε περάσει μια μεγάλη κρίση, ότι η κρίση δεν κρατεί για πάντα, δείχνοντας και το παράδειγμα της Τουρκίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης με αριθμούς. “Θα έρθουν, είπε, και καλές ημέρες που θα τελειώσει σύντομα η κρίση αλλά εσείς ως πολίτες της Ελλάδας πρέπει να εργαστείτε με πιστή και συνταγματική  αφοσίωση για την ευημερία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.”

Ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στην ορεινή περιοχή της Ξανθής επισκέφτηκε τα χωρία Κένταυρος και Εχίνος οπού πραγματοποίησε σύντομες ομιλίες οπού μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Τουρκιάς Ταγίπ  Ερντογάν λέγοντας:”Πριν έρθω εδώ είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο μας και όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ, μου έδωσε εντολή να δώσω χαιρετίσματα σε όλους. Έναν προς έναν. Έτσι και εγώ, σας έφερα τα χαιρετίσματα του Προέδρου της Δημοκρατίας.”

Ο κύκλος τον επισκέψεων  έκλεισε με το χωριό  Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης απ’όπου κατάγεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, καταλήγει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής.

Αντιδράσεις και δηλώσεις

Οι συνήθεις αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις αναφορές του Τούρκου Αντιπροέδρου, σε ομιλία του για την “μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Θράκης που αριθμεί 150.000 μέλη” και την “Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής” που από κάποιους συνδυάζονται με την υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια και την ανακοίνωση της Άγκυρας για την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδα-Αιγύπτου στη Ρόδο, που προκάλεσαν την προσεκτική αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι τόνοι από την Αθήνα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, πρωτίστως όσο αφορά στις δημόσιες αντιδράσεις, όμως ο Χακάν Τσαβούσουγλου έγινε δέκτης ενστάσεων κατά τις επαφές που είχε τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Επιπλέον, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.