Άγνωστο είναι το τοπίο που θα διαμορφωθεί στην παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης μετά τις διαγραφές των Μανώλη Τσέπελη και Ειρήνης Πυρνάρη. 

Στην έκτακτη σύγκληση της παράταξης, την Παρασκευή, κλήθηκαν τα 23 από τα 25 μέλη προκειμένου  να αποφασίσουν τη διαγραφή των “2”.

Τελικώς τη σχετική απόφαση υπέγραψαν 18 μέλη, ένας παραπάνω από όσους απαιτεί η νομοθεσία για τη διαγραφή μελών. Δεν φαίνεται να έχουν υπογράψει οι Χρήστος Μούρκας, Απόστολος Αγκόρτζας, Μπογιάρ Αχμέτ, Λεβέντ Καρά Οσμάν και Αλέκος Κυριακίδης, ο οποίος αιτιολόγησε σημειώνοντας ότι οι δημότες εκλέγουν τους συμβούλους και δεν μπορεί ο ίδιος να τους κρίνει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απειλείται η δεδηλωμένη για την παράταξη της πλειοψηφίας. Παρά τις διαγραφές ή και την αποστασιοποίηση κάποιων συμβούλων, ο συνδυασμός του Δημάρχου διαθέτει την πλειοψηφία ενώ υπάρχει και το “μαξιλάρι” των Σωτήρη Τσιακίρογλου και Στέλιου Γουναρίδη, που έχουν εκλεγεί με την αντιπολίτευση αλλά στηρίζουν  και υπερψηφίζουν τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής.

Τυπικά και ουσιαστικά ερωτήματα

Πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 21 μελών (επί του συνόλου και όχι επί των παρόντων) για κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεις αλλά και αυτό είναι συνάρτηση πολλών ισορροπιών. Το ερωτηματικό είναι πολιτικό και αφορά στη συνοχή της παράταξης και με τις δύο διαγραφές θα πάψει η αμφισβήτηση ή εσωστρέφεια, που ενέσκηψαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης.