Στις 28-10 με την ευκαιρία επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τόσκα Νικόλαου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, συναντήθηκε μαζί του στη Λέσχη Αξιωματιών Φρουράς Ξάνθης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζι του η οποία διήρκησε 20 λεπτά περίπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το προσωπικό της Δ.Α. Ξάνθης και γενικότερα προβλήματα αστυνόμευσης της περιοχής μας.
Επίσης οι συνδικαλιστές τόνισαν στον Υπουρό το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας το οποίο ο ίδιος δέχθηκε οτι είναι ενα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει μα διορθωθεί το συντομότερο.
Τέλος απο τον Πρόεδρο της Σ.Κ.Α.Ξ. Γουναρίδη Νικόλαο, δόθηκε στον κ. Υπουργό το παρακάτω έγγραφο-υπόμνημα της Σ.Κ.Α.Ξάνθης με προβλήματα που αντιμετωπίζουν το προσωπικό της ΕΛΑΣ στην Ξάνθη.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Α) Έλλειψη προσωπικού
Το σημαντικότερο πρόβλημα της Δ.Α. Ξάνθης είναι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού για την αστυνόμευση του Νομού μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εικόνα της Δ.Α. Ξάνθης αποτυπώνει την γενικότερη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά τα τελευταία χρόνια στην Διεύθυνση μας δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες χωρίς να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις της διεύθυνσης μας, χωρίς την διενέργεια έκτακτων εξωτερικών μεταθέσεων, υπολογίζοντας φυσικά και την μείωση των 6700 οργανικών θέσεων ανά την Ελλάδα, κάτι που για την Διεύθυνση μας σήμαινε μείωση του 10% της οργανικής μας δύναμης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επάνδρωση των νέων υπηρεσιών να υλοποιηθεί από τους ήδη υπάρχοντες αστυνομικούς, αποδυναμώνοντας όλες τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης μας.
Το 2012 το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης μετατράπηκε σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών. Δημιουργήθηκε έτσι μια νέα υπηρεσία με πενήντα δύο (52) οργανικές θέσεις, οι οποίες αφαιρέθηκαν από την οργανική δύναμη της διεύθυνσης μας. Όπως είναι λογικό ο αριθμός αυτός δεν μπορεί με τίποτα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κέντρου, στο οποίο κατά μέσο όρο κρατούνται διακόσιοι πενήντα (250) αλλοδαποί, επί το πλείστον προβληματικοί. Αναγκαστικά το Αρχηγείο με συνεχείς αποσπάσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει την φύλαξη του κέντρου, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα μειώθηκαν κατά 50% περίπου της αρχικής δύναμης. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης από την ίδρυση του κέντρου και έπειτα απασχολείται στις ανάγκες του κέντρου και επί της ουσίας για πρακτικούς λόγους Τ.Σ.Φ. Ξάνθης και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. λειτουργούν ως μία υπηρεσία. Ως συνέπεια αυτού είναι ότι οι αστυνομικοί του Τ.Σ.Φ. καθώς και οι αστυνομικοί που επάνδρωσαν αρχικά το κέντρο να λείπουν από την αστυνόμευση της πόλης και να μην μπορούν να διατεθούν σε καμία άλλη υπηρεσία «ανακουφίζοντας» λίγο και το προσωπικό της Διεύθυνσης.
Στην πόλη μας δραστηριοποιούνται δύο (02) Κινητές Αστυνομικές Δυνάμεις(Κ.Α.Μ.) αποτελούμενες από έξι (06) αστυνομικούς που υπηρετούσαν στις υπηρεσίες της πόλης. Επίσης ο μεθοριακός σταθμός του Αγίου Κωνσταντίνου (συνοριακός σταθμός Ελλάδας – Βουλγαρίας) δημιουργήθηκε, με την επάνδρωση του να βαραίνει το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (γιορτές παλιάς πόλης, καρναβάλι), οι αθλητικές (Α.Ο. Ξάνθης στην Superleague), καθώς και οι θρησκευτικές ιδιαιτερότητες του τόπου μας (μειονότητα, επισκέψεις επισήμων) απασχολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την αστυνομία της πόλης μας. Συνεπώς ενώ η οργανική δύναμη της Δ.Α. Ξάνθης έχει οριστεί στους τετρακόσιους έντεκα (411) αστυνομικούς, η πραγματική δύναμη συμπεριλαμβανομένων και των υπεράριθμων αξιωματικών για την αστυνόμευση του νομού μας (και όχι της φύλαξης του κέντρου) υπολείπεται κατά 20% της οργανικής δύναμης, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Ξάνθης να δουλεύουν στα όρια τους.
Β) Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στο Νομό μας
Η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Νομό μας επέφερε την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Σελέρου και την μετατροπή του Αστυνομικού Σταθμού Ευλάλου σε Αστυνομικό Τμήμα Τοπείρου. Στην πρώτη περίπτωση η κατάργηση του σταθμού δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα στις υπηρεσίες της πόλης της Ξάνθης, καθώς η αστυνόμευση του τομέα μετατέθηκε στις υπηρεσίες της έδρας και όχι στο Αστυνομικό Τμήμα Αβδήρων, όπως και θα ήταν λογικό σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» των Δήμων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όταν και μας ζητήθηκε η γνώμη μας ήμασταν εξαρχής αντίθετοι με την κατάργηση του σταθμού, αναλύοντας τους λόγους σε σχετικά έγγραφα που σας αποστείλαμε μέσω της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ζητώντας έστω και τώρα την παρέμβαση σας για την επαναλειτουργία του σταθμού.
Στην δεύτερη περίπτωση είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, αλλά απαιτήσαμε την διενέργεια έκτακτων εξωτερικών μεταθέσεων, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα και αυτό το νεοϊδρυθέν τμήμα να επανδρωθεί με αστυνομικούς της Διεύθυνσης.
Γ) Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Τα τελευταία χρόνια όλοι οι αστυνομικοί καλούμαστε να ξοδεύουμε ένα μέρος από τον «κουρεμένο» μισθό μας για την αγορά των απαραίτητων προσωπικών μας ειδών (στολές, υποδήματα κ.α.), διότι η Πολιτεία αδυνατεί να μας τα χορηγήσει, όπως θα έπρεπε. Πέραν τούτου η κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ζωή των αστυνομικών και των πολιτών, διότι τα σέρβις ποτέ δεν πραγματοποιούνται στην ώρα τους, η αλλαγή των ελαστικών πραγματοποιείται μόνο όταν εγκρίνονται σχετικές δαπάνες και όχι όποτε το επιβάλλει η κατάσταση τους. Επίσης οι συνάδερφοι στα γραφεία που εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης γραφικής ύλης, με την μόνη λύση πλέον να είναι η αναζήτηση χορηγών για τα αυτονόητα.
Δ) Εγκαταστάσεις του κτιρίου της Δ.Α. Ξάνθης
Η Δ.Α. Ξάνθης στεγάζεται στην πόλη της Ξάνθης επί της Νέστου 2Α σε ένα κτίριο πολύ παλαιάς κατασκευής (1970), του οποίου η προηγούμενη χρήση του ήταν νοσοκομείο. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του, διότι μέχρι και προ ολίγων ημερών διαπιστώναμε καθημερινά ρωγμές σε αρκετά σημεία, αποκόλληση τμημάτων σκυροδέματος, εμφάνιση υγρασίας σε πολλά γραφεία και εισροή υδάτων αγνώστου προελεύσεως στο δεύτερο υπόγειο δημιουργώντας εστίες από λιμνάζοντα ύδατα που διευκολύνουν την ανάπτυξη κάθε είδους εντόμων και μικροβίων προκαλώντας έντονη δυσοσμία σε όλους τους ορόφους του κτιρίου. Η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Ξάνθης απαντώντας σε σχετικό έγγραφο μας διενεργώντας αυτοψία επί του κτιρίου έκρινε την επικινδυνότητα και την ακαταλληλότητα του κτιρίου, που αποτυπώνονται σε σχετική τους έκθεση αυτοψίας. Με το πέρας των εργασιών ευελπιστούμε το κτίριο της διεύθυνσης να αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο εργασίας για όλους μας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως σε ένα κτίριο όπως το δικό μας είναι να πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε χρόνο βελτιωτικές εργασίες και συντήρησης.
Μνημονιακές πολιτικές στην ασφάλεια των αστυνομικών και των πολιτών δεν χωράνε, ζητώντας από εσάς με παρέμβαση σας
– Να σταματήσει το μέτρο του 4 προς 1 στις προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία
– Ο προϋπολογισμός στις δαπάνες του υπουργείου μας να συμβαδίζει με τις ανάγκες λειτουργίας του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας
– Επαναφορά των μισθών μας σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να σας προβληματίσουν όσα σας εκθέσαμε και να μας βοηθήσετε να τα αντιμετωπίσουμε λόγω της θέσης που κατέχετε.