Θυελλώδης ήταν την Πέμπτη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης που  προκάλεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αίτημά τους, με θέμα το Δημοτικό Πάρκινγκ. Στη διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος αποχώρησε από την αίθουσα, μετά την αρχική του τοποθέτηση, αντιδρώντας σε όσα ειπώθηκαν από την αντιπολίτευσης. Οι επικεφαλής των παρατάξεων, από την πλευρά τους, επέκριναν την απουσία του Δημάρχου και τις μαζικές αποχωρήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας και Αντιδημάρχων ενώ μεγάλη ήταν η κόντρα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Πάρκινγκ παραμένει εκτός λειτουργίας ενώ μεταξύ της μισθώτριας εταιρίας και του Δήμου υπάρχει έντονη δικαστική διαμάχη ενώ η υπόθεση διερευνάται επίσης σε ποινικό και διοικητικό επίπεδο. Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα και φάνηκε πως ήταν στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να υπάρξει η παραδοχή ότι το Πάρκινγκ δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει από το Δήμο τα επόμενα χρόνια.

Αποχή από τη Νομική Υπηρεσία

Στην έναρξη της συζήτησης,  ο δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας Γιάννης Λάμπρου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μετέχει στη συζήτηση εφόσον όλες οι σχετικές υποθέσεις είναι σε εκκρεμοδικία και ότι δεν πρέπει να γίνουν σχετικές δημόσιες αναφορές ενώ αντίστοιχο περιεχόμενο είχε η επιστολή και των τριών δικηγόρων του Δήμου Ξάνθης που αναγνώστηκε στο όργανο.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανταμπούφη που θεώρησε απαράδεκτο να αυτολογοκριθεί καθώς υποστήριξε ότι ο ίδιος γνωρίζει να υπερασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου και ενυπόγραφα έχει ζητήσει τη συζήτηση του θέματος. “Πρώτα εμείς γνωρίζουμε να προασπίζουμε τα συμφέροντα του Δήμου και θα συγχαρούμε τη νομική υπηρεσία αν κερδίσει τις υποθέσεις αλλά είναι απαράδεκτο να μην μετέχετε καθώς το μόνο μέλημά μας είναι να ανοίξει το πάρκινγκ όπως έχει δεσμευτεί η δημοτική αρχή” είπε ο Μ. Φανουράκης απο την πλευρά του. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα ζητήσει την απαλλαγή των δικηγόρων που  έχουν αυτή τη στάση λέγοντας οτι δεν τον απασχολεί η αντιδικία του Δήμου με την μισθώτρια εταιρία αλλά η λειτουργία του πάρκινγκ.

Ο Ι. Καμαρίδης εκτίμησε ότι η στάση του Γ. Λάμπρου οφείλεται στο γεγονός πως η δημοτική αρχή αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος απάντησε ότι η απόφαση δεν είναι προσωπική του Γ. Λάμπρου αλλά της νομικής υπηρεσίας προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα του Δήμου.”Δεν θα μετατρέψουμε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε αίθουσα δικαστηρίου” είπε ερμηνεύοντας τη στάση της νομικής υπηρεσίας ενώ ανέφερε ότι κανείς δεν αρνείται ενημέρωση και ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για όσα γνωρίζει.  

Η ουσία της υπόθεσης

Ο Χ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης από τον Ιούνιο του 2013 όταν αποφασίστηκε η εκμίσθωση σε ιδιώτη μετά από διαγωνισμό, χωρίς να κρίνει την τότε απόφαση, μέχρι και σήμερα. Περιέγραψε τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα και τόνισε, καταλήγοντας, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (με εκμισθωτή ή από το Δήμο) ο πάρκινγκ πρέπει να είναι σε λειτουργία. Όπως επανέλαβε αρκετές φορές ο Δήμαρχος, ο Δήμος εφαρμόζει αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και πρέπει να διασφαλίζει να οικονομικά συμφέροντα του Δήμου

Επιθέσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Φανουράκης εκτίμησε ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το πάρκινγκ δεν πρόκειται να λειτουργήσει όσο υπάρχει η αντιδικία με την μισθώτρια εταιρία, επικαλούμενος και σχετική μαρτυρία του Δημάρχου στη συνάντησή τους. Όπως είπε δεν βρίσκει το λόγο που ο Δήμος δεν λειτουργεί το πάρκινγκ, όποια και είναι η έκβαση της αντιδικίας με την μισθώτρια,  και ζήτησε απαντήσεις εφόσον ο Δήμος έχει αποβάλλει την εταιρία από το δημοτικό χώρο στάθμευσης και ενώ έχουν γίνει μια σειρά από έξοδα προκειμένου να καλυφθούν οι ατέλειες στο χώρο.

Η αναφορά του στη συνάντηση με το Δήμαρχο προκάλεσε διάψευση από πλευράς Χ. Δημαρχόπουλου ενώ ο Ι. Καμαρίδης πήρε το μέρος του Μ. Φανουράκη και υποστήριξε ότι στη συνάντηση της Τετάρτης έγιναν συστάσεις του Δημάρχου να μην προχωρήσει η υπόθεση και έθεσε τρία ερωτήματα για οποία ζήτησε απαντήσεις: “Ποιος υπέγραψε τη σύμβαση για τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης, πόσα έξοδα έγιναν από τη στιγμή που ανακλήθηκε η άδεια χωρίς να γνωρίζει κανείς αν θα επαναλειτουργήσει και  γιατί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου περιέχονται διάφορα ποσά για επισκευές του χώρου;”

Ο Νίκος Ανταμπούφης επέκρινε την τακτική της δημοτικής αρχήςπριν τη συνεδρίαση υπό το Δήμαρχο. και άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της συμπολίτευσης και τις απουσίες από τα έδρανα. “Δεν συνάδει με την με τη σοβαρότητα του θέματος και του δημοτικού συμβουλίου η κρυψίνοια ενώ θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό να συζητά επώνυμα το δημοτικό συμβούλιο και να μην σέρνεται σε φυλλάδες και διαδρόμους η συζήτηση” εκτίμησε ο Νίκος Ανταμπούφης.  Παράλληλα επανέφερε την αντίθεσή του στην εκμίσθωση, λέγοντας ότι είχε έγκαιρα εντοπίσει ότι το πάρκινγκ ήταν κερδοφόρο και θα έπρεπε να το λειτουργεί ο Δήμος . Παράλληλα εκτίμησε ότι ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο σε πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσίες του Δήμου αλλά και υπηρεσίες της Περιφέρειας που αδειοδοτούν.

Άγρια κόντρα και αποχωρήσεις

Τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται μετά την αποχώρηση του Δημάρχου και τις απουσίες συμβούλων της συμπολίτευσης και Αντιδημάρχων, ενώ από την πλευρά της η Ε. Πυρνάρη της πλειοψηφίας άσκησε επίσης κριτική και υποστήριξε ότι “την προσβάλει η άδεια θέση του Δημάρχου στο Προεδρείο και ότι είναι η δεύτερη φορά που συζητείται τόσο σοβαρό θέμα και δεν υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, αν ο πάρκινγκ είχε άδεια όταν ο Δήμος εκμίσθωσε το χώρο και άλλα στοιχεία.

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέφρασε τη λύπη του για την εικόνα του συμβουλίου και μετά από πιεστικές ερωτήσεις προς τη νομική υπηρεσία, που είχε ζητήσει να βρίσκεται στην αίθουσα για το αν ο Δήμος μπορεί να το λειτουργήσει όσο είναι σε εξέλιξη η δικαστική του διαμάχη, τελικά πήρε την απάντηση ότι τουλάχιστον ο Δήμος δεν μπορεί. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την ικανοποίηση των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Μανώλης Φανουράκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν πει νωρίτερα ενώ ο Νίκος Ανταμπούφης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μετά από πολλή ένταση, καθυστερήσεις και παρασκήνιο, τελικά οι ίδιοι και οι δημότες πληροφορήθηκαν ότι το Πάρκινγκ θα είναι κλειστό για χρόνια.