Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίαςτου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: από το χειρόγραφο στο κείμενο» που εντάσσεται στο «2017: Έτος Νίκου Καζαντζάκη»με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του και που διοργανώνεται στο πλαίσιο της τελετής Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 3 έως και τις 4 Νοεμβρίου 2017στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή. Η τελετή Αναγόρευσης του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ως Επίτιμου Διδάκτορα του ΤΕΦ του ΔΠΘ θα λάβει χώρα σε ειδική τελετή την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30, παρουσία των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη χειρογράφων του Νίκου Καζαντζάκη, προκειμένου να αναδειχθούν τα πολυεπίπεδα ζητήματα θεωρητικής και εμπειρικής προσέγγισης των χειρόγραφων πηγών. Συγκεκριμένα, η ενδελεχής ενασχόληση των ερευνητών με τη μεταγραφή, την τεκμηρίωση, την επιμέλεια και την έκδοση χειρόγραφων πηγών φανερώνει ποικίλα θέματα, όπως γλωσσικά, υφολογικά, πραγματολογικά και γενικότερα εκδοτικά και φιλολογικά. Στόχος του συμποσίου είναι η σύνταξη ενός «Κανόνα» για τη μεταγραφή και έκδοση αδημοσίευτων ολογράφων του κρητικού συγγραφέα.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα «Εργαστήριο Μεταγραφής Χειρογράφων» το οποίο απευθύνεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα μεταπτυχιακού του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μαυρέλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής του ΔΠΘ, και του Νίκου Μαθιουδάκη, Διδάκτορα Γλωσσολογίας του ΔΠΘ και Επιστημονικού Συμβούλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Το Συνέδριο και το Εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Επιτροπής Ερευνών ΔΠΘ, της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΔΠΘ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.