Επέτειος του “Όχι”: H Ξάνθη της Κατοχής μέσα από συγκλονιστικές εικόνες
Με την ευκαιρία της επετείου του “Οχι” απέναντι στο φασισμό, είναι ενδιαφέρουσα μια περιήγηση στην Ξάνθη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Από την επιστράτευση, το 1940, μέχρι την εισβολή των Γερμανών, τον Απρίλιο του 1941, μετά την μάχη των οχυρών. Oι εικόνες με σβάστικες στην κεντρική πλατεία ή σε ιστούς διαφόρων κτιρίων, παραμένουν τρομακτικές 75 και πλέον χρόνια μετά.
Οι φωτογραφίες που υπάρχουν και έχουν προστεθεί πρόσφατα στο ηλεκτρονικό φωτογραφικό αρχείο του γκρουπ των Παλιών Φωτογραφιών της Ξάνθης είναι εντυπωσιακές.
Η επιστράτευση, η εισβολή και η κατοχή
Το καλοκαίρι του 1941 οι Γερμανοί παρέδωσαν την Ξάνθη στο μοναρχοφασιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Η -τρίτη- αυτή Βουλγαρική κατοχή αποδείχτηκε κατά πολύ σκληρότερη αυτής των Γερμανών και η οριστική απελευθέρωση της Ξάνθης, το Σεπτέμβρη του 1944 έγινε από το ΕΑΜ ενώ ακολούθησε το Λαϊκό Δικαστήριο που καταδίκασε σε θάνατο, μέσα στην κεντρική πλατεία, τους δύο διαβόητους δοσίλογους της Βουλγαρικής Κατοχής, η οποία έχει αποτυπωθεί από το φωτογραφικό φακό. Η δίκη τους, όπως μας πληροφορεί ο αείμνηστος Θωμάς Εξάρχου, μεταδόθηκε με μεγάφωνα στο κέντρο της πόλης.