“Ανταρσία” και αδιέξοδο για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Σε αδιέξοδο εξελίχθηκε το θέμα της ψήφισης των δημοτικών τελών για την επόμενη χρονιά μετά την αδυναμία  της συμπολίτευσης να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λόγων των απουσιών μελών της πλειοψηφίας, που αποδόθηκαν σε σκοπιμότητες. 

Στην επανάληψη της συνεδρίασης που είχε διακοπεί την Τρίτη, η συμπολίτευση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να ψηφιστούν οι προτάσεις της όπως είναι απαραίτητο καθώς έχουν κανονιστικό χαρακτήρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όπου υπήρξε διάσταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Απουσίασαν από την πλειοψηφία οι σύμβουλοι Τσέπελης, Μούρκας, Αγκόρτζας, Τριανταφυλλίδης, Κυριακίδης, Μπογιάρ ενώ η Ε. Πυρνάρη παρέμενε εκτός της αίθουσας στη διάρκεια της ψηφοφορίας. Υπέρ ψήφισαν οι 19 παρόντες της πλειοψηφίας, ο Στέλιος Γουναρίδης από την παράταξη “Συμμετέχω” και ο Σ. Τσιακίρογλου. Κατά ψήφισε η παράταξη Φανουράκη και λευκό οι παρατάξεις Καμαρίδη και Ανταμπούφη.

Νωρίτερα υπήρξαν συγκλίσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες και είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση με αποτέλεσμα όταν έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας να υπάρξει αδιέξοδο  Ο Δήμαρχος ζήτησε επίμονα να μάθει τι σημαίνει η αδυναμία λήψης απόφασης για τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων της επόμενης χρονιάς. Οι παρατάξεις επέμειναν στην ψήφο τους και ο Νίκος Ανταμπούφης απάντησε ότι δεν υπάρχει απόφαση και ότι πρέπει να επανέλθει το θέμα με άλλη εισήγηση ή άλλη σύνθεση.

Προ του αδιεξιόδου ο Πρόεδρος ζήτησε διακοπή λίγων λεπτών κάτω από διαμαρτυρίες ενώ υπήρξε σύσκεψη του Δημάρχου με τους επικεφαλής.

Επιμένει η δημοτική αρχή. Δεν αλλάζει την εισήγησή της

Παίρνοντας το λόγο στην επανέναρξη ο Δήμαρχος σημείωσε ότι σε ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει άμεσα τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αυτή την εξέλιξη. Σημείωσε ότι όφειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να βρίσκονται στην αίθουσα και όχι με την απουσία τους να σηματοδοτήσουν κάτι. “Θα μπορούσα και εγώ να δεχτώ τη μείωση και να υποκύψω σε παζάρια αλλά δεν το κάνω” είπε και κάλεσε τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να αποσυρθούν όλα τα θέματα προκειμένου να επανέλθουν στο δημοτικό συμβούλιο όταν θα υπάρξει η απαραίτητη απαρτία.

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε ο Μανώλης Φανουράκης, σημειώνοντας ότι τα θέματα συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ήδη και άρα δεν γνωρίζει τον τρόπο που μπορούν να αποσυρθούν με το Δήμαρχο να απαντά ότι είναι επικίνδυνο να ψηφιστεί μόνο ένα θέμα σε άλλη συνεδρίαση για να μην θεωρηθεί προϊόν συναλλαγής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Παπαδόπουλος απέσυρε τα υπόλοιπα θέματα (από το 18ο και έπειτα) και σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου θα επανέλθουν χωρίς να αλλάξει η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 17ο θέμα όπου έγινε ψηφοφορία και δεν υπήρξε πλειοψηφία ενώ ο Δήμαρχος απάντησε ότι εφόσον δεν υπήρξε πλειοψηφία, δεν υπάρχει απόφαση και άρα θα επανέλθει. Ο Μανώλης Φανουράκης ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των στοιχείων για το οικονομικό αποτύπωμα κάθε πιθανής μείωσης στον προϋπολογισμό.

Νωρίτερα είχαν αποφασιστεί μειώσεις στα τέλη πολιτικών γάμων κατά 50%, στα τέλη κοιμητηρίων κατά περίπτωση καθώς και δυνατότητα 6 δόσεων για τις περιπτώσεις αυτές ενώ δεκτή εξ ολοκλήρου η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για οριζόντια μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη.