Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρει:

Σήμερα Δευτέρα 23/10/2017 στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 13:00 δόθηκε συνέντευξη τύπου από την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης Ρόϊδου Παναγιώτα και την Μουρούτη Δανάη, εκλεγμένη αντιπρόσωπο  στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης με θέμα το κάλεσμα συνδικάτων, συλλόγων, και φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος στην Ξάνθη για να οργανώσουν την δράση τους με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση και Αγώνας η επιλογή μας» και να απαντήσουν μαχητικά, μαζικά και οργανωμένα με συλλαλητήριο τη μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κομοτηνή 13-14 Νοεμβρίου.

Στις ομιλίες τους ανέφεραν τα εξής:

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει νέα βάρβαρα για το λαό μέτρα με την 3η αξιολόγηση, έχοντας ως πυρήνα  νέα χτυπήματα στα εργασιακά, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης, της οργάνωσης των εργατικών αγώνων. Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κα.

Μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κα), είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.

Την ίδια περίοδο στις 13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή θα στήσουν, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες την «αναπτυξιακή φιέστα», για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους.

Κανένα εργατικό σωματείο, κανένας φορέας να μην συμμετέχει στην φιέστα που ετοιμάζουν.

Οι εργαζόμενοι  και στην περιοχή μας πληρώσαμε αρκετά την κρίση τους:

  • Με τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Η περιοχή της Ανατ. Μακεδο. Θράκης φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά ανεργία σε όλη τη χώρα.
  • Με την μετατροπή των συμβάσεων από πλήρης απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ενός μηνός κα. Η περιοχή μας είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων.
  • Με τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις.

Τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την «ανάπτυξή» τους

Η «δίκαιη» ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση, η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «υγιής» επιχειρηματικότητα, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών. Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Η εμπειρία των εργαζομένων στην περιοχή μας είναι αποκαλυπτική.

Τεράστια κερδοφορία είχαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την περιοχή, όμως οι εργαζόμενοι είδαν μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχολήσεις, απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα.

 

Η πείρα από την περιοχή της Αν. Μακ. Θράκης αλλά και από την Ξάνθη είναι αποκαλυπτική:

♠ Στα αντισταθμιστικά οφέλη για παράδειγμα από την επένδυση στον ΤΑΡ. Θυμίζοντας τι χιλιάδες θέσεις που τελικά έγιναν μερικές εκατοντάδες και πολύ λιγότερου χρόνου, με απολύσεις πριν κλείσει χρονιά για να μην δοθούν αποζημιώσεις και με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπαίνουν ούτε ταμείο ανεργίας.

♠ Στην πραγματικά μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ιδιαίτερα Αλεξανδρούπολη – Θάσο, σε έναν κλάδο που μετράει ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια. Με μειώσεις μισθών σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία που πουθενά δεν εφαρμόζεται η μειωμένη κλαδική σύμβαση, αλλά οι μισθοί των 500 ευρώ, με καθυστερήσεις μισθών σε ξενοδοχεία με πληρότητα 100%.

♠ Στα κονδύλια του ΕΣΠΑ που η περιφέρεια πανηγύριζε για την υψηλή απορροφητικότητα από το 2009 και τα προπαγάνδιζε σαν αναπτυξιακό εργαλείο που θα αμβλύνει την ανισότητα μεταξύ των περιφερειών. Στοιχείο που όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Στη μη επιλεξιμότητα μέσα από αυτά τα κονδύλια κρίσιμων έργων για το λαό, όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

♠ Στις τεράστιες φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες στην περιοχή, σε ζεστό κρατικό χρήμα που πήραν για να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να αφήσουν τους εργαζόμενους στον αέρα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς αποζημιώσεις. Στην Ξάνθη έχουμε τα παραδείγματα της ALUMIL και της DIANA. Ιδιαίτερα της DIANA με 120 οικογένειες να μην έχουν πάρει ακόμα μετά από 5 χρόνια δεδουλευμένα και αποζημιώσεις για πολλά χρόνια δουλειάς.

♠ Στην τεράστια κερδοφορία επιχειρήσεων που στηρίζουν οι κυβερνήσεις με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και την ίδια ώρα οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί είναι στα τάρταρα. Π.χ. Ε-VALUE με μηνιαίες συμβάσεις 6 ωρών, στην SUNLIGHT με 130 νέες θέσεις εργασίας στο 2017 με 586 και 511, ενώ οι μισθοί των παλιότερων που μειώθηκαν στο όνομα της κρίσης το 2012 δεν έχουν αποκατασταθεί. Αν και είχαμε το άνοιγμα μεγάλων αλυσίδων SUPER MARKETS στην πόλη μας, οι εργοδότες κάνουν πλήρη εφαρμογή των αντεργατικών ελαστικών μορφών απασχόλησης των 260 € για τετράωρη εργασία. 

♠ Στο γεγονός ότι η περιοχή διέθετε και διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα παρόλα αυτά χαρακτηρίζεται από τις περιοχές με την υψηλότερη ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή αδυναμία πρόσβασης στα ενεργειακά αποθέματα, από τους ίδιους τους εργαζόμενους είτε γιατί δεν υπήρχε υποδομή, είτε γιατί δεν φτάνει το εισόδημα.

♠ Στο γεγονός ότι δόθηκαν τζάμπα και με τυμπανοκρουσίες πηγές γεωθερμίας σε ομίλους όπως η ΣΕΛΕΚΤΑ και τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, για την αξιοποίησή τους σε θερμοκήπια, που έχουν τεράστια κέρδη και δίνουν χαμηλούς μισθούς. Στα θερμοκήπια στο Εράσμιο ξεκίνησαν εργασία με ασφάλιση ΟΓΑ και με το 2017 και πέρασμα σε ασφάλιση ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι είχαν μειώσεις ~10%.

 

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο.

 

Γυρίζουμε την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να μας υποτάξουν στο δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων είναι στόχος του κεφαλαίου, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος, δεν είναι στόχος για τα συμφέροντά τους.

 Τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που υπάρχουν (πετρέλαιο, γεωθερμία κ.α.) στην περιοχή θα δοθούν βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

 Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το  μήλο της έριδος  για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων.  

Οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δυναμώνουμε να συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το παραπάνω κάλεσμα που κάνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και τους φορείς του Ν. Ξάνθης, για να πάρει σάρκα και οστά ο καλύτερος συντονισμός, θα πραγματοποιήσουμε πλατιά σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Για να οργανώσουμε την δράση μας με κεντρικό σύνθημα:

 «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Οργάνωση και Αγώνας η επιλογή μας».

 Διεκδικούμε:

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751€.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511€.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.