Στο πρόγραμμα EUROSCOLA, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συμμετείχαν 20 μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του δικτύου “Σχολικοί πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την άφιξη της ελληνικής αποστολής στο κτίριο Louise Weiss  της Ευρωοβουλής δόθηκαν στους μαθητές οι γενικές οδηγίες και το πρόγραμμα της ημέρας.Έπειτα οιμαθητές πήραν το πρωινό τους στην τραπεζαρία του ευρωκοινοβουλίου, όπου και συνέθεσαν τις ομάδες τους και διερεύνησαν τα θέματα που είχαν ήδη αναλάβει να προετοιμάσουν.

Τα θέματα ασχολίας ήταν τα εξής: Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα, αναπτυξιακή βοήθεια, το μέλλον της Ευρώπης
μετανάστευση και ένταξη απασχὀληση των νέων

Στόχος του προγράμματος ήταν μέσα απο την ανάμειξη παιδιών απο διαφορετικές χώρες να επιτευχθεί η εξάσκηση μιας ξένης γλώσσας και η κατανόηση της σημασίας της στην επικοινωνία με σκοπό την προσέγγιση και αποδοχή του συνανθρώπου. Την μονόλεπτη παρουσίαση του σχολείου, έκανε η μαθήτρια Ιωάννογλου Μαρία.

Στη συνέχεια οι μαθητές οργανώθηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν στο παιχνίδι ερωτηματολογίου, το οποίο υλοποίησε τη συνένωση τεσσάρων διαφορετικών εθνικοτήτων.Αργότερα οι συμμετέχοντες γευμάτισαν στην τραπεζαρία του ευρωκοινοβουλίου, χωρίστηκαν εκ νέου σε ομάδες και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα διασκέψεων, οπου και διατύπωσαν τις ιδέες και προτάσεις τους σχετικά με το θέμα που είχαν αναλάβει με σκοπό την ψήφισή τους από την ολομέλεια.Στο τέλος
μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα ευγενούς άμιλλας οι αποστολές όλων των ευρωπαϊκών χωρών αποχώρησαν.

Την Παρασκευή 13/10/17 οι μαθητές συναντήθηκαν με τον πρέσβη, κύριο Στέλιο Περράκη , καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Στρασβούργο, με τον οποίο μοιράστηκαν έναν εποικοδομητικό διάλογο με θέματα όπως το ρόλο της Ευρωπαϊκής ένωσης ,τη σημασία της ελληνικής πρεσβείας που έχει ως γνώμονα την υπεράσπιση των υπηκόων της και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Στο τέλος ο πρέσβης απάντησε εγκάρδια σε όλες τις απορίες των παιδιών , ενώ δεν έλειψαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες και η υπόσχεση του για επαφή και συνεργασία με το σχολείο.Μετά τη λήξη του
προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στο παραδοσιακό Στρασβούργο, το σύμβολο όπως λέγεται την ενότητας και της ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το Σάββατο 14/10/17 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας , μία από τις πιο όμορφες πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης και έπειτα η επιστροφή στην Ξάνθη.

Συμμετείχαν οι μαθητές
Αποστολίδου Σουλτάνα,
Βογιατζή Κυριακή,
Γκουρτζή Αικατερίνη,
Δάλλα Βασιλική,
Ιωάννογλου Μαρία,
Καλοτραπέζης Γεώργιος,
Κανδυλάκη Θεοδώρα-Ιλιάνα,
Κρασνίδου Γεωργία-Αντωνία,
Μισαηλίδου Σοφία,
Μπεμπεκίδης Αντώνιος
Νταουτίδου Μαρία,
Ντούβελος Ιωάννης,
Παπαδοπούλου Δήμητρα,
Παρσέλιας Ευστράτιος,
Πότσιος Γεώργιος
Σεβαστάκη Σοφία-Παρθένα,
Τσεντικοπούλου Ελένη,
Τσιρχόγλου Θεοδώρα,
Φελεκίδης Νικόλαος
Χασούρης Γεώργιος.

Συντονίστριες  εκπαιδευτικοί ήταν η Γεωργία Τσουγα  και η Φωτεινή Σκούπουρα

 

Το είναι το δίκτυο σχολικοί πρέσβεις

Το δίκτυο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, που αναπτύσσουν δράσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα, όπως για παράδειγμα « 9η Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης», η συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική διαδικασία για μια καλύτερη Ευρώπη, η ισότητα των φύλων, η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κ.ά.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής – κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές-μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω της εκπαίδευσης, όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση