Το πρώτο μισό του 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού αερίου (LNG), στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό τόνισε ο Δ/ντης της GASTRADE, Κωνσταντίνος Σιφναίος, μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.

Μετά και την αναφορά του θέματος στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το έργο πια οριστικοποιείται στα έργα υψηλής Ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Λόγω των πολλαπλών πλευρών-ΤΑΠ.πλωτό Φ.Α. AGB- που θα υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη, για το Φυσικό αέριο, θα ιδρυθεί στη Θράκη και στην Αλεξανδρούπολη, Χρηματιστηριακός κόμβος εμπορίας Φυσικού αερίου.

Η δε συμμετοχή της Ελληνικής Πολιτείας στο έργο πιστοποιείται με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ.

Σχεδιασμός Δικτύων για αστική χρήση LNG

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό των δικτύων για την αστική χρήση, ο κ. Σιφναίος, υπογράμμισε πως στις πόλεις της ΑΜ-Θ θα ιδρυθεί το Δίκτυο Πόλεων. Εκεί που δεν θα υπάρχει Δίκτυο Πόλεων θα λειτουργήσει κέντρο διανομής Δικτύου Πόλεων, το οποίο θα αξιοποιηθεί για θέρμανση.

Από τις πρώτες χρήσεις πάντως του υγροποιημένου αερίου θα είναι στην Ναυτιλία, καθώς τα πλεονεκτήματα στη μεταφορά και στην αποθήκευση είναι πάρα πολλά, ως προς την αέρια μορφή.

«Κάτι που θα πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι πως το υγροποιημένο Φυσικό αέριο, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον και δεν εκπέμπει ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Γεγονός που συνάδει με την συμφωνία της ΕΕ ως το 2020 για την μείωση της εκπομπής των ρύπων.

Από την ΕΡΑ Κομοτηνής