Πολύπλευρη και διεθνής συμμετοχή στα χθεσινά workshops στην Χρυσούπολη – Μεταφορά τεχνογνωσίας και πλήθος προτάσεων για την ορθή αξιοποίηση της περιοχής

Τα πρώτα βήματα για την ένταξη του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» με στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατανόησε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν

Η έδρα της UNESCO Con-E-Ect που φιλοξενείται στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας – Ισμαρίδας και τον δήμο Νέστου, διοργάνωσαν χθες, 19 Οκτωβρίου, στην Χρυσούπολη το πρώτο διεθνές workshop σχετικά με την ένταξη του Παραποτάμιου Δάσους Δέλτα Νέστου, των Στενών Νέστου και της ευρύτερης περιοχής στο μεγαλύτερο σε ύψος χρηματοδότησης επιστημονικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, το οποίο διαχειρίζεται η Unesco με τον τίτλο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜaΒ).

Από το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκαν στην περιοχή διευθυντές περιοχών MAB από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Γουατεμάλα, την Χιλή, την Ισπανία, εκπρόσωποι της Unesco και του MAB από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Νέστου Β. Τσομπανόπουλος, ο Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου, ενώ με υπηρεσιακούς εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ξάνθης και Καβάλας καθώς και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Οι επισκέπτες διαχειριστές και καθηγητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό ξεναγήθηκαν το πρωί στην υπό ένταξη περιοχή και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, την λιμνοθάλασσα στο Ερατεινό, ώστε να έχουν εικόνα για την αξία και την μοναδικότητα του οικοσυστήματος.

Ο Νέστος πρότυπο συνεργασίας ακαδημαϊκής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανώσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση

Καλωσορίζοντας ο Δήμαρχος Νέστου τους επισκέπτες, τόνισε ότι παρά την εγνωσμένη δυσπιστία της κοινωνίας για τους τυχόν περιορισμούς που προκύπτουν από την ένταξη περιοχών σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ο ίδιος πείστηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες παράλληλης προστασίας και ανάδειξης της περιοχής με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει. Ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης, Μ. Κουτράκης, σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή παρά τις προκλήσεις και ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, αφού δεν αφορά ένα πάρκο, αλλά μια έκταση που κατοικείται. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής MAB, καθηγητής Μ. Σκούλλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα στον Νέστο μπορεί να καταστεί πρότυπο συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία και την έδρα στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Οι δεκάδες συμμετέχοντες χωρίστηκαν ανάλογα με το αντικείμενό τους στις τέσσερεις στρογγυλές τράπεζες, οι οποίες αφορούσαν την βιοποικιλότητα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την οικονομική δραστηριότητα και τον τουρισμό, και τον σχεδιασμό και την διαχείριση των ζωνών MAB, καταθέτοντας προτάσεις αξιοποίησης, θέτοντας παράλληλα τα προβλήματα που υπάρχουν, εστιάζοντας κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την δικαιοδοσία και την διαχείριση.

Τα συμπεράσματα που συγκέντρωσαν οι υπεύθυνοι της κάθε στρογγυλής τράπεζας θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα μετά την λήξη της ανοικτής ημερίδας στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης, όπου θα υπάρξει κυρίως παρουσίαση των πολλαπλασιαστικών οφελών που είχε η ένταξη διαφόρων περιοχών του πλανήτη στο πρόγραμμα ΜΑΒ.