Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολής, μετέδωσε το Reuters. 

Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και ζήσει στην Καβάλα και ήταν καπνέμποροι. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Παρίσι και ζει στην Τουρκία. Ο Καβάλα είναι πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur το οποίο χρηματοδοτεί ο ίδιος. Έχει διαρκείς και στενές επαφές με την Ελλάδα για πολλά χρόνια και συμμετέχει σε διάφορα δίκτυα, όπως στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Σχολείου Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη αυτή. «Πολύ ανησυχητικά νέα η σύλληψη του Οσμάν Καβάλα στην Κωνσταντινούπολη. Θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Την ίδια ώρα και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενημερώνεται διαρκώς για το ζήτημα και αναμένεται να παρέμβει μόλις κριθεί σκόπιμο.

Η αστυνομία κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της οργάνωσης. Το τοπικό δίκτυο Τ24 επικαλέστηκε τον δικηγόρο του Καβάλα, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την έκδοση απόφασης για την κράτησή του επί επτά ημέρες. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προς το παρόν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο T24, ο Καβάλα συνελήφθη μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από ένα συνέδριο στο οποίο είχε συμμετάσχει στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Οσμάν Καβάλα δεν έχει διακόψει τις σχέσεις του με την όλης της Καβάλας και πρόσφατα υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον τοπικό Δήμο για τους δρόμους του καπνού.