Αθώος κρίθηκε την Τετάρτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης  ο λογιστής από την Ξάνθη που κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των πλαστών ενσήμων. 

Ο λογιστής ήταν κατηγορούμενος για το αδίκημα της απάτης σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την εμπλοκή του ή μη στα πλαστά ένσημα που επικολλήθηκαν σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, τα οποία προσκόμισε μαζί με τον πραγματικό χρόνο εργασίας του προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί το 2010, πριν το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων.

Παρότι η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου το δικαστήριο τον έκρινε αθώο δεχόμενο ότι η μαρτυρία  σε βάρος του για απάτη από τον εμπλεκόμενο ασφαλισμένο, δεν αρκεί από μόνη της για να στοιχειοθετήσει το αδίκημα.

Τι του απέδιδε το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να το δικαιούται θα προέκυπτε συνολική οικονομική ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των 390.000 ευρώ από την ηλικία των 45 ετών που βγήκε μέχρι την ηλικία των 67 χρόνων που θα ελάμβανε παράνομα τη σύνταξη, καταλογίζοντας το ποσό στους δύο εμπλεκόμενους με κακουργηματικές κατηγορίες.  Ο ασφαλισμένος έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε κάθειρξη 3 ετών με αναστολή για την ίδια υπόθεση.

Η υπόθεση είναι από τις πολλές που απασχολούν τη δικαιοσύνη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τους εργαζόμενους των πρώην συνεταιριστικών εταιριών της Ξάνθης που χρησιμοποίησαν πλαστή προϋπηρεσία λίγων ημερών έως αρκετών χρόνων για να συμπληρώσουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία . Λόγω των χειρισμών του ΙΚΑ από το 2010, οι υποθέσεις δεν αποτέλεσαν μια ενιαία δικογραφία αλλά διασπάστηκαν σε δεκάδες υποθέσεις για κάθε ένα ασφαλισμένο και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, που ανατέθηκαν σε διάφορους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα και κατέληξαν σε διαφορετικά ακροατήρια και με διαφορετική εκτίμηση για τη ζημιά του δημοσίου και την ποινική μεταχείριση.

Η πολυδιάσπαση των υποθέσεων στερεί τη δυνατότητα έρευνας για την περίπτωση κεντρικής καθοδήγησης της υπόθεσης ενώ κάθε ξεχωριστή δίκη καταλήγει στην εντύπωση ότι οι ασφαλισμένοι που χρησιμοποίησαν τα πλαστά ένσημα έδρασαν μεμονωμένα. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που καταλογίζεται ότι απώλεσε το δημόσιο είτε επιστράφηκαν, είτε έχουν ρυθμιστεί από τους εμπλεκόμενους.

Αναβλήθηκε η δίκη του υπαλλήλου του ΙΚΑ

Την ίδια μέρα στο Εφετείο επρόκειτο να γίνει η δίκη του υπαλλήλου του ΙΚΑ Ξάνθης που κατηγορείται για απάτη σε βάρος του Νομικού Προσώπου και Ψευδή βεβαίωση, όσον αφορά τις αρχικές βεβαιώσεις που έδινε στους ασφαλισμένους, οι οποίοι προσκόμιζαν βιβλιάρια ενσήμων και ζητούσαν την καταμέτρησή τους προκειμένου να την καταθέσουν για την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Η δίκη οποία αναβλήθηκε για το Μάιο του 2018.