Σε κάθειρξη έξι ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης για κακουργηματική υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση και καθ’ έξιν, 45χρονος επιχειρηματίας από την Ξάνθη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συνολικά 14 υποθέσεις απάτης σε βάρος ατόμων και εταιριών στην Ξάνθη και την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν συνενωθεί σε μια κακουργηματική δικογραφία. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος των ποσών για τα οποία κατηγορήθηκε αγγίζει τις 400.000 ευρώ.

Το τρικ με τις εικονικές καταθέσεις

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει επενδυτικά προγράμματα γερμανικής τράπεζας που υποσχόταν σε διάφορους πολίτες από τους οποίους αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και άλλες απάτες, όπως εικονικές προκαταβολές που εμφάνιζε σε επιχειρήσεις για την αγορά διαφόρων ειδών, σε 4 περιπτώσεις.

Στο τέχνασμα που είχε εφεύρει ο κατηγορούμενος, προσκόμιζε αποδεικτικά κατάθεσης από εφαρμογές e-banking δεκάδων χιλιάδων ευρώ που  πραγματοποιούσε και τύπωνε άμεσα. Στη συνέχεια όμως ανακαλούσε το έμβασμα μέσα στο ελάχιστο στο χρονικό περιθώριο που δίνουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών με αποτέλεσμα, το pdf της τράπεζας να εμφανίζει μια κίνηση που δεν είχε γίνει. Τα ποσά αντιστοιχούσαν σε προκαταβολές που απαιτούσαν διάφορες προμηθευτές για την προμήθεια ειδών, οι οποίοι και αντιλαμβανόντουσαν την απάτη πολύ αργότερα.

Η δικογραφία περιελάμβανε επίσης υπόθεση επένδυσης με φωτοβολταϊκά για την οποία αθωώθηκε.

Άσκησε έφεση μετά την καταδίκη

Ο 45χρονος  έχει απασχολήσει  τη δικαιοσύνη για άλλες υποθέσεις απάτης πλημμεληματικού χαρακτήρα και ήταν προφυλακισμένος για την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2016. Μετά την απόφαση άσκησε έφεση ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό με καταβολή χρηματικής εγγύησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία σε αστυνομικό τμήμα.