Η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης ποζάρει για τον γεωγραφικό άτλαντα που προτείνουν κάποιοι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά.

Δεν πρόκειται για βιβλίο του σχολείου αλλά προτείνεται ανάμεσα σε άλλες εκδόσεις ως συνοδευτικό υλικό. Είναι  μια σπαρταριστή έμπνευση ενός γραφίστα που εμφανίζει τη Μόνικα Μπελούτσι ως ηπειρώτισσα (θα μπορούσε να είναι Μπελούτση) ή την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς θρακιώτισσα (Τζοουνσούδη ας πούμε) .Κάτι που ανακάλυψε μια μητέρα και  μεταφέρει ένα δημοσίευμα του Αντώνη Κωνσταντάρα  

Σκέψου το εξής σκηνικό: Ενα παιδί γυρίζει από το σχολείο. Εχει διδαχθεί την παράδοση της Ελλάδας. Σήμερα, είχε μάθημα για τις φορεσιές σε κάθε μέρος της χώρας, έχει μάθει πολλά για την καταγωγή μας. Είναι ενθουσιασμένο με τις περίεργες εικόνες, επίσης δεν γνωρίζει τόσο καλά την pop κουλτούρα των 90s. Δείχνει περήφανη, τις φωτογραφίες: Η Μόνικα Μπελούτσι φοράει μια παραδοσιακή στολή της Πελοποννήσου. Δίπλα της, κάπως ανόρεχτη, η Λιβ Τάιλερ ποζάρει με φορεσιά από τα Νησιά Αιγαίου, ενώ η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς μοιάζει πιο άνετη ποζάροντας ως Θρακιώτισσα. Και όλο αυτό, δεν είναι πλάκα.

Τις προάλλες, μια γνωστή μου ανέβασε στο προφίλ της στο facebook ένα χιομουριστικό κείμενο με ακόμα πιο χιουμοριστικές φωτογραφίες από έναν Άτλαντα για παιδιά δημοτικού που είχε αγοράσει για το παιδί της, μετά από υπόδειξη του σχολείου. Στο οπισθόφυλλο του, απεικονίζονται κάποιες παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτόν τον γραφίστα. Για τον τύπο που – από βαρεμάρα; για πλάκα; από άγνοια; – είχε επεξεργαστεί τις φωτογραφίες και στη θέση του κεφαλιού είχε βάλει πρόσωπα πασίγνωστων ηθοποιών. «Μια τέτοια έκδοση δεν μπορεί να λείπει από τη βιβλιοθήκη μου», σκέφτηκα και έσπευσα στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο για να αγοράσω τη δική μου κόπια. Μάλιστα, ρώτησα αν ο συγκεκριμένος Άτλαντας είναι ο επίσημος που προτείνουν όλα τα σχολεία, όμως ο ευγενικός πωλητής με ενημέρωσε ότι το κατάστημα πουλάει Άτλαντες από δέκα διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, με τους γονείς να αγοράζουν απλώς αυτούς που προτείνει ο εκάστοτε δάσκαλος.

Στο οπισθόφυλλο του Άτλαντα βλέπουμε τη Μόνικα Μπελούτσι, ντυμένη Ηπειρώτισσα, γεγονός που θα έβγαζε νόημα αν το επίθετό της ήταν Μπελούτση και ήταν ανιψιά κάποιου Νίκου Μπελούτση, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Λίγο πιο δεξιά «αράζει» η κόρη του τραγουδιστή των Aerosmith, Λιβ Τάιλερ, φορώντας μια παραδοσιακή φορεσιά από τα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, το κεφάλι της προεξέχει αρκετά από τη στολή λες και ο λαιμός της είναι διπλάσιος από αυτόν του μέσου ανθρώπου. Λίγο πιο κάτω συναντάμε ξανά τη Μόνικα, αλλά αυτήν τη φορά ντυμένη ως γνήσια κοπέλα της Πελοποννήσου. Είπαμε, το όνομά της θυμίζει αντίστοιχα ελληνικά -θα μπορούσε να λέγεται και «Μπελουτσοπούλου»- αλλά νομίζω ότι ο γραφίστας εδώ υπερέβαλε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό της για δεύτερη φορά. Κάπου εκεί υπάρχει και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς που φορά τα αγαπημένα της τσαρούχια.

Θέλοντας να μάθω περισσότερα γ’ αυτήν την υπέροχη κυκλοφορία, απευθύνθηκα στον εκδοτικό οίκο από τον οποίο προέρχεται. Ο εξίσου ευγενικός με τον πωλητή του βιβλιοπωλείου τηλεφωνητής, μου είπε πως δεν είχε ιδέα ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και πως οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι αρκετά παλιές. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο γραφίστας που είχε επιμεληθεί τη συγκεκριμένη έκδοση δεν εργάζεται πια εκεί. Μα γιατί;

Από το vice.com

Η Μόνικα Μπελουτσοπούλου
Η Λιβ Ταϊλερούδη
Κάθριν Ζέτα Τζοουνσούδη