Η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών» είναι μία εκδήλωση που υλοποιείται εδώ και 23 χρόνια με τη συμμετοχή πλήθους φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος,  ταυτόχρονα σε 40 περίπου χώρες.

Έτσι λοιπόν και φέτος, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, συμμετείχε στον θεσμό αυτό, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του, όπου συμμετείχαν σχολικές μονάδες από την ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η Προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους» και  έγινε προσπάθεια να διαδοθεί η ανάγκη προστασίας των πουλιών, καθώς και των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Η χώρα μας είναι κομβικό σημείο διέλευσης εκατομμυρίων πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν τον χειμώνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της «Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών»:

  • Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 50 μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.
  • Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 27 μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Γενισέας και 13 μαθητών από το Δημοτικό Ιδιωτικό Σχολείο Άξιον.

Τις δύο αυτές μέρες, οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για τα πουλιά και τις δυσκολίες που συναντάνε κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, μέσα από μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση (power point). Κατασκεύασαν μάσκες πουλιών τις οποίες και φόρεσαν και τέλος περιηγήθηκαν στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών, με τη χρήση τηλεσκοπίων και την καθοδήγηση των ξεναγών του Φ.Δ.

Οι μικροί μας φίλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι για το σχολείο τους, έχοντας μάθει πολλά πράγματα για τα πουλιά που συναντάμε στην περιοχή μας και ακόμη καλύτερα, γνωρίζοντας πολλά από αυτά, από κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA