Με δύο αποβολές  και μεγάλη προσπάθεια, η Ξάνθη λύγισε μόνο στα τελευταία λεπτά και άξιζε τη νίκη για την προσπάθειά της, παρά την υπεροχή της ΑΕΚ, απόρροια της αριθμητικής της υπεροχής στο δεύτερο μέρος.  

Η Ξάνθη προηγήθηκε στο ’40 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπρίτο και ισοφαρίστηκε στο ’88 από το Βράνιες.Η πρώτη κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) δόθηκε στο Φλίσκα στο ΄55 ενώ η δεύτερη, ιδιαίτερα αυστηρή από το διαιτητή Παπαδόπουλο, στον Σβάρνα που μόλις είχε μπει ως αλλαγή, στο 72.

Η ομάδα έφτασε τους 10 βάθμους αλλά έδειξε είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στο φετινό πρωτάθλημα, έχοντας μόλις μία ήττα και έχοντας δεχτεί μόνο 3 γκολ στο πρωτάθλημα.

Ύστερα από ένα τέτοιο ματς, το μόνο που μπορώ να πω είναι συγχαρητήρια στους παίκτες μου που πήραν αυτό το αποτέλεσμα κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε μετά το τέλος ο προπονητής του ΑΟΞ Μ. Ράσταβατς.

Η περιγραφή του αγώνα σύμφωνα με το gazzeta.gr

Τα πρώτα λεπτά του ματς έδιναν την εντύπωση ότι η ΑΕΚ μπήκε δυνατά, είτε με τα κόρνερ που κέρδισε είτε με την κεφαλιά του Σιμόες που έφυγε λίγο άουτ. Δυνατά, όμως, μπήκε και η Ξάνθη. Οχι για να παίξει επιθετικά για το γκολ αλλά για να παίξει δυνατά σε όλα τα μαρκαρίσματα. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός να μην έχει ρυθμό το ματς, αφού υπήρχαν συνεχώς διακοπές για φάουλ, αφετέρου να εκνευριστούν οι Κιτρινόμαυροι. Ετσι, μάλλον δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης πέρασε χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόλογη φάση. Μόνο φάουλ, νεύρα, κίτρινες κάρτες και λάθη.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν μετά το 30′, με την ΑΕΚ να έχει την πρώτη πολύ καλή στιγμή της στο 34′, όταν ο Ζίβκοβιτς απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ έβγαινε πολύ σωστά μπροστά σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα, αλλά στην τελική πάσα γινόταν σχεδόν πάντα λάθος. Αντιθέτως, στο 40′, ο Μπρίτο δεν έκανε κανένα λάθος στην εκτέλεση φάουλ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του ακίνητου Ανέστη για το 1-0! Αποτέλεσμα που έμεινε ως το τέλος του πρώτου μέρους, αφού στο 43′ ο Μάνταλος με γυριστό από κοντά, στο πίσω δοκάρι, δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης, στο 46′, η ΑΕΚ είχε ακόμη καλύτερη ευκαιρία με την πολύ καλή κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου αλλά ο Ζίβκοβιτς έκανε μεγάλη επέμβαση και κράτησε το 1-0. Οι Κιτρινόμαυροι πίεζαν πολύ και είχαν στο μισό γήπεδο την Ξάνθη, πλησιάζοντας στην ισοφάριση και στο 50′ με τον συνδυασμό των Αραούχο-Μάνταλου αλλά ο διαιτητής Παπαδόπουλος δεν καταλόγισε το πέναλτι που έκανε ο Λισγάρας στον δεύτερο… Πέντε λεπτά μετά, πάντως, σωστά απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον Φλίσκα, με την ΑΕΚ να παίρνει αριθμητικό πλεονέκτημα και να εντείνει την πίεση της για την ισοφάριση.

Ο Μίλαν Ράσταβατς έβγαλε τον Ρότσε για να βάλει τον Σβάρνα και να κάνει 4-4-1 το σύστημα της Ξάνθης, η οποία πλέον αμυνόταν συνεχώς. Και αμυνόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να εκνευρίζει τους Κιτρινόμαυρους, για τους οποίους πέρασε στο ματς ο Κλωναρίδης αντί του Χριστοδουλόπουλου (69′). Τρία λεπτά μετά, το φάουλ του Σβάρνα στον Λιβάια που έβγαινε τετ α τετ ήταν για κόκκινη και κόκκινη δόθηκε, με τους γηπεδούχους να μένουν με 9 παίκτες για το τελευταίο 20λεπτο! Ο Χιμένεθ έριξε στο ματς και τον Μπακασέτα αντί του Γαλανόπουλου, με την ΑΕΚ να τα παίζει όλα για όλα πλέον, αλλά η μπάλα έφευγε δίπλα από τα δοκάρια σε κάθε προσπάθεια των παικτών της Ενωσης, με τους Ακρίτες να διατηρούν το προβάδισμα.

Μέχρι το 88′ τουλάχιστον, όταν ο Μάνταλος μπήκε από αριστερά και γύρισε για τον Βράνιες, ο οποίος έκανε το 1-1 από κοντά και έβαλε την ΑΕΚ στη διεκδίκηση της νίκης. Τα έξι λεπτά, υπολογίζοντας και τις καθυστερήσεις, ήταν καλός χρόνος για την Ενωση που έπαιζε με δύο περισσότερους παίκτες αλλά η Ξάνθη αμύνθηκε μαζικά και κράτησε την ισοπαλία, η οποία έχει γίνει παράδοση πλέον στα ματς των δύο ομάδων στα Πηγάδια…

Man of the match: Ο Ζίβκοβιτς έκανε δύο μεγάλες αποκρούσεις σε ισάριθμες κεφαλιές του Χριστοδουλόπουλου και ήταν σε όλη την διάρκεια του ματς ο καλύτερος παίκτης της Ξάνθης.

Αδύναμος κρίκος: Οχι ότι εντυπωσίασαν οι άλλοι επιθετικογενείς της ΑΕΚ, αλλά ο χειρότερος μάλλον ήταν ο Αραούχο. Ναι μεν πήρε την αποβολή του Φλίσκα αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει ενώ υπήρχαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις για να το κάνει.

Στο ύψος του: Ο Μάνταλος. Πήρε πρωτοβουλίες, έφαγε αρκετό ξύλο από τους αντιπάλους του και τελικά ήταν αυτός που έδωσε και την ασίστ για την ισοφάριση του Βράνιες.

Η γκάφα: Την έκανε ο Φλίσκας με την ανόητη πρώτη κίτρινη κάρτα που πήρε πολύ νωρίς για ένα φάουλ στο… κέντρο του γηπέδου. Η τιμωρία του για αυτό, ήταν η αποβολή του στη συνέχεια.

Το στραγάλι: Σωστές οι αποβολές των Φλίσκα και Σβάρνα αλλά ο διαιτητής Παπαδόπουλος δεν το απέφυγε το μεγάλο λάθος, αφού στο 50′ δεν καταλόγισε το πέναλτι που έκανε ο Λισγάρας στον Μάνταλο.

Το ταμείο του Gazzetta: Σε σχέση με τα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια της, η ΑΕΚ έπαιξε καλύτερα αυτή την φορά. Το αποτέλεσμα όμως, με εξαίρεση τη νίκη επί της Λαμίας, ήταν το ίδιο: Η Ενωση επιβεβαίωσε ότι έχει θέμα μακριά από το ΟΑΚΑ και αυτό θα πρέπει να το λύσει άμεσα ώστε να μην χάσει κι άλλους βαθμούς στη συνέχεια.

Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ρότσε (59′ Σβάρνας), Λισγάρας, Κασάδο, Ντε Λούκας, Μεχία, Φλίσκας, Μπρίτο (75′ Σιλά), Κίκε (64′ Γέντρισεκ), Λουσέρο.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο (65′ Λόπες), Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (76′ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (69′ Κλωναρίδης), Λιβάγια, Μάνταλος, Αραούχο.