Παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων εκατοντάδων ιδιοκτητών της Παλιάς Ξάνθης που έχουν εγκλωβιστεί με αυθαίρετες κατασκευές, έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυθαίρετης δόμησης. 

Ο Βουλευτής ζήτησε απλοποίηση των προβλέψεων για τους διατηρητέους οικισμούς έτσι ώστε να είναι λειτουργικό το νομοσχέδιο. Όπως σημείωσε, η πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην αυθαιρεσία αλλά εφόσον αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντέξουν πρόστιμα διατήρησης των 1.000 ευρώ το μήνα ή να κατεδαφίσουν τα κτίρια.

Η πρόταση, που έγινε αρχικά δεκτή θετικά από τον Υπουργό Γ. Σταθάκη, προβλέπει να διατηρηθεί το όριο υπέρβασης 10% για κτίρια κατηγορίας Α’, 25% για την κατηγορία Β και χωρίς υπέρβαση των όρων δόμησης για την κατηγορία Γ. Εξάλλου ζήτησε να αποσαφηνιστεί η πρόβλεψη για τον τρόπο που θα δίδεται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να είναι λειτουργικό το πλαίσιο.

Η ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής