Eνόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης αναφέρει:

Το λευκό μπαστούνι αποτελεί το βασικό μέσο αυτόνομης, ανεξάρτητής και ασφαλούς μετακίνησης του ατόμου, που παρουσιάζει δυσκολίες στην όραση του.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύσσεται ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων  που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό συντονιζόταν από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Η εκπαίδευση στη χρήση του λευκού μπαστουνιού παρέχεται από τους εκπαιδευτές Κινητικότητας / Προσανατολισμού, οι οποίοι εξειδικεύονται στο αντικείμενο αυτό μέσα από πανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα των επίσημων οργανισμών και φορέων των ατόμων με προβλήματα όρασης παγκοσμίως.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μπαστουνιών, που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με προβλήματα όρασης, ανάλογα με την ηλικία τους, το ύψος τους και το ποσοστό όρασης που έχουν. Το μακρύ λευκό μπαστούνι ( white cane), το μπαστούνι σύμβολο (symbol cane), το μπαστούνι με laser, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα κίνησης, καθώς και οι σκύλοι οδηγοί αποτελούν μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η χρήση του λευκού μπαστουνιού, ως η εύκολη και οικονομική λύση μετακίνησης του ατόμου με προβλήματα όρασης στο δομημένο περιβάλλον του, προσφέρει στο ίδιο το άτομο ασφάλεια, άνεση και ανεξαρτησία  ως προς τις επιλογές του, περισσότερη και ποιοτικότερη κοινωνική ζωή, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αλλά και της αυτοεκτίμησής του, καθώς και καλύτερη φυσική κατάσταση.

Το λευκό μπαστούνι είναι αρωγός του ατόμου με πρόβλημα όρασης στην πορεία της ζωής του.