“Έφυγε” ο ζωγράφος της Παλιάς Ξάνθης Δημήτρης Σταθόπουλος !

 

Ο Ξανθιώτης ζωγράφος Δημήτρης Σταθόπουλος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 71 ετών. Ο γνωστός εικαστικός της Ξάνθης έδινε μάχη τον τελευταίο καιρό με την επάρατη νόσο, την οποία αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης στον Αγ. Θεοφάνη ενώ η οικογένειά του ζήτησε να μην κατατεθούν στεφάνια αλλά στη μνήμη του να ενισχυθούν σε φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης. 

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Σταθόπουλος

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει την οικογένειά του στην Ξάνθη, της οποίας υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς. Πέρα από το έργο του ήταν ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος με σταθερή στάση ζωής, που απηχούσε τις αντιλήψεις του ενώ παρότι υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός, απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα.

Το επίκεντρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν η Παλιά Πόλη όπου είχε το εργαστήριό του ενώ ο παραδοσιακός οικισμός αναδείχτηκε ποικιλότροπα μέσα από τη θεματολογία των έργων του. Θεωρούσε ότι η Παλιά Πόλη δεν είναι ένα είδος σουβενίρ αλλά ένας οικισμός με ζωή και ταυτότητα και έτσι τον προσέγγιζε στα έργα του.

Από το 1970 είχε πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Είχε σκηνογραφήσει θεατρικά έργα ομάδων της Ξάνθης. Εικονογράφησε βιβλία και φιλοτέχνησε πορτρέτα Θρακιωτών δημιουργών : Σ. Ιωαννίδη, Κ. Σεραμέτη, Κ. Καραθεοδώρη. Το 1999 συμμετείχε στο πρόγραμμα ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ δουλεύοντας σαν εκπρόσωπος ζωγράφος από την Θράκη στον Μαραθόκαμπο Σάμου.

Έργα του βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες. Παράλληλα δίδασκε σε νέους την τέχνη της ζωγραφικής.