Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε στην πόλη η απώλεια του Δημήτρη Σταθόπουλου. Οι Ξανθιώτες αποχαιρέτησαν τον εικαστικό της Ξάνθης με τα μηνύματά τους:

Ο Θανάσης Μουσόπουλος:

Δημήτρης Σταθόπουλος: Ένας αγαπημένος ζωγράφος της Ξάνθης έφυγε

Δεμένος με την Ξάνθη, και μάλιστα την παλιά, ο Μήτσος έφυγε…

Ο χαρακτηριστικός ανοιχτόκαρδος ζωγράφος, πάντοτε κάτι όμορφο είχε να πει, κάτι πολύ όμορφο να κάνει.

Πενήντα κοντά χρόνια συνοδοιπόροι στον ωραίο δρόμο του πολιτισμού. Καλλιτέχνης με τα όλα του, να δίνει την ψυχή του και να δημιουργεί έναν κόσμο πλασμένο με τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη και την ωραιότητα…

Η εικαστική Ξάνθη πιο φτωχή νιώθει σήμερα. Η ωραία οικογένειά σου λυπάται, αλλά σίγουρα καμαρώνει για την αιώνια παρουσία του έργου σου.

Καλό ταξίδι αγαπητέ φίλε. Βλέπω τους πίνακες σου αυτή τη στιγμή και προσκυνώ μ’ ένα ταπεινό δάκρυ…

Ο Δημήτρης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1946 και κατοικούσε στην Ξάνθη. Από το 1970 έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις.

Ο Ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης γράφει:

…στα νέα του έργα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, σημαντικό και αξιόλογο δημιουργό ο όποίος έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα και ο οποίος καταγράφοντας με αγάπη στιγμές και απόψεις του καθημερινού κόσμου, δίνει μια σειρά από έργα δυνατά, λιτά, πάρα πολύ σημαντικά. Ανεπιφύλακτα έχουμε να κάνουμε με ένα φτασμένο δημιουργό και σημαντικό καλλιτέχνη.

Η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

Στο καλό, αγαπημένε φίλε! 
Στο καλό, καλλιτέχνη της όμορφης πόλης μας! Στο καλό,Δημήτρη μου! 
Το έργο σου θα μείνει να μας θυμίζει έναν υπέροχο ζωγράφο! 
Από εκείνη την πρώτη έκθεση, με την ευκαιρία των 25 χρόνων της ΦΕΞ, το 1977, τότε που βλέποντας τις ακουαρέλες σου κατάλαβα ότι είχα να κάνω, μ´ έναν αυθεντικό καλλιτέχνη, μέχρι πριν λίγα χρόνια που μας έκανες το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και την πιο πρόσφατη που πήρα μια ακόμη από τις πόρτες σου, οι τοίχοι του σπιτιού μου στολίζονται από τα έργα σου….
Θα μας λείψεις…όπως μας έλειψε μερικά χρόνια τώρα το ατελιέ σου στην παλιά πόλη…

Κουράγιο Γερακίνα, Χρυσούλα, Μάκη…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ. 1946-2017

Βίντεο του Τάσου Τεφρωνίδη

Ο Τάσος Τεφρωνίδης ανάρτησε στη μνήμη του, ένα βίντεο με τον εκλιπόντα να συζητά μαζί του για την τέχνη.

Η Έρη Χατζηφωτίου από το μακρινό Καναδά

Οι πίνακες του που κοσμούν το πατρικό μου, είναι πρωταγωνιστές στα όνειρα μου, 22 χρόνια τώρα που λείπω από την Ξάνθη.  Η αθανασία για τον κύριο Σταθόπουλο ήταν δεδομένη. Συλλυπητήρια σε όλη τη Ξάνθη

Ο Αλέξης Γεωργαντζής

Έφυγε σήμερα από την ζωή ο εικαστικός Δημήτρης Σταθόπουλος ο οποίος ανέδειξε την ομορφιά της Παλιάς Ξάνθης μέσα από τα έργα του…!! 
Καλό ταξίδι …!!  Η Ξάνθη και οι Ξανθιώτες σε ευχαριστούν για όλα ….!!

Και πολλοί άλλοι εξέφρασαν τη λύπη τους και ένα ευχαριστώ στο μεγάλο δημιουργό.

Για το Δημήτρη Σταθόπουλο έχουν γράψει:

τα έργα του Δημήτρη Σταθόπουλου παραπέμπουν σε μία άλλη διάσταση. Στη σύγχρονη καθημερινότητα, το άγχος και η απώλεια της αισθητικής τείνουν να γίνουν δεδομένα. Ατμοσφαιρικά με απλές γεωμετρικές φόρμες και γήινα χρώματα κερδίζουν αμέσως το θεατή δίνοντας του την αισθητήρια κατεύθυνση. Τα έργα του καθρεφτίζουν την ομορφιά γερασμένων πραγμάτων με τρόπο μοναδικό. Συνδετικοί κρίκοι περασμένων μεγαλείων οι θεματικές τους επιλογές συχνά έχουν αλληγορική υπόσταση καταφέρνοντας με τρόπο βατό να περάσουν στον θεατή μηνύματα. Αναμφισβήτητα οι ακουαρέλες του Δημήτρη Σταθόπουλου έχουν κάτι να μας δείξουν, λιτές, εναρμονισμένες στο χρόνο μας μεταδίδουν εκφραστικά τις ανησυχίες του ίδιου του καλλιτέχνη.
Δαδαλιάρης Ιωάννης, Ιστορικός Τέχνης
στα νέα του έργα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, σημαντικό και αξιόλογο δημιουργό ο όποίος έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα και ο οποίος καταγράφοντας με αγάπη στιγμές και απόψεις του καθημερινού κόσμου, δίνει μια σειρά από έργα δυνατά, λιτά, πάρα πολύ σημαντικά. Ανεπιφύλακτα έχουμε να κάνουμε με ένα φτασμένο δημιουργό και σημαντικό καλλιτέχνη.
Χαρης Καμπουρίδης, Ιστορικός Τέχνης
η θεματολογία του καλλιτέχνη συγκινεί τους παλαιοτέρους και εντυπωσιάζει του νεώτερους. Ο ζωγράφος αντλεί τα θέματα του από το περιβάλλον που πάει να σβήσει στο πέρασμα του χρόνου, τείνει να χαθεί από την καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδο της εποχής μας και αδικείται από την αδιαφορία των αρμοδίων… Εικόνες από τη ζωή και την κίνηση των επαρχιακών ιδίως πόλεων που τείνουν κι αυτές να χάσουν την ιδιαιτερότητα τους, συγκινούν την λεπτή ευαισθησία του καλλιτέχνη και παρέχουν το κέντρισμα για δημιουργία.
Παύλος Μπάλογου – “Η Φωνή του Πειραιώς”
οι ακουαρέλες του Δημήτρη Σταθόπουλου είναι το σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ξάνθη αλλά για ολόκληρη τη Θράκη. Τα θέματα του είναι πολύ αγαπημένα και πολύ οικεία. Χαλασμένες πόρτες, πληγωμένοι σοβάδες, νεοκλασικά σπίτια αφημένα στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου, τοπία της Ελλάδας, το γαλάζιο του ουρανού παντρεμένο τόσο αρμονικά με το πράσινο του βουνού. Οι ακουαρέλες του αποτυπώνουν μοναδικά την ευαισθησία και την καλοσύνη της ψυχής του, αλλά και την αγάπη του για τις παλιές γειτονιές και τον τρόπο ζωής, που όλοι αναπολούμε.
Αλκινόη Μοσχίδου – “Περιοδικό Ιcona – Απρίλιος 2001′
αυτοδίδακτος ζωγράφος και φανατικός οπαδός του Μίλο Μανάρα, προτιμά τις διάφανες ακουαρέλες σε απαλά χρώματα, που αποδίδουν όμορφα την υφή των γέρικων τοίχων…
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – 28/4/96