Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία ιγια την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά την ΤΕΞ.  . 

Σημειώνεται πως και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές, Χ. Ζεϊμπέκ Μ. Μουσταφά και Αϊχάν Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ, καταψήφισαν την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων και την ΤΕΞ. Tην τροπολογία καταψήφισε επίσης η βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ενώ υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωσης Κεντρώων.

Η τροπολογία διατήρησε την αρχική της διατύπωση για τη δυνατότητα επαναφοράς στην ελληνική ένομη τάξη όσων δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις , χωρίς πάντως να συνάγεται και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής.

Στη δεύτερη διατύπωσή της, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων» Πριν την ψηφοφορία με πρόταση της ΝΔ, που έγινε δεκτή , προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ

ΕΔΩ η τροπολογία

Τί ψήφισαν τα κόμματα για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Mε τους 148 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ «πέρασε» το άρθρο 3 για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, σε σύνολο 285 παρόντων

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών» στην επίμαχιο άρθρο 3 ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και η Γεωργία Γιαννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 171 βουλευτές. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Με επιστολική ψήφο, ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου, ενώ ψήφισε «παρών» στα υπόλοιπα. Από την ψηφοφορία για το άρθρο 3 απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως έστειλε επιστολή ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3, ενώ ψήφισε ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου. Από την ψηφοφορία απείχαν η Φώτη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο.