Με κάθε λαμπρότητα αλλά και εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της Απελευθέρωσης της Ξάνθης από τους Βούλγαρους στις 4 Οκτωβρίου 2019, την Τετάρτη. 

Ο φετινός εορτασμός είχε αρκετές πρωτοτυπίες αλλά και απρόοπτα όπως ήταν η ενέργεια του Δήμου να εξαιρέσει τους βουλευτές του Νομού από το πρωτόκολλο του εορτασμού και τις καταθέσεις στεφάνων. Κατά τα άλλα ο εορτασμός ξεκίνησε με Θεία Δοξολογία, δεξίωση και κορυφώθηκε με την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος.

Επικριτικά σχόλια Στογιαννίδη για Δήμο Ξάνθης

Ο Βουλευτής Γ. Στογιαννίδης παρακολούθησε την παρέλαση από το απέναντι πεζοδρόμιο και όχι την εξέδρα των επισήμων, κατά πάγια τακτική ενώ σχολίασε σε δημοσιογράφους επικριτικά το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης απέκλεισε από το πρωτόκολλο του εορτασμού τους Βουλευτές του Νομού. Όπως σημείωσε είναι απρέπεια του Δήμου και έλλειψη σεβασμού στο 50% των ψηφοφόρων που εξέλεξαν τρεις βουλευτές αλλά και το θεσμό.

Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για παράλειψη αλλά για συνειδητή επιλογή  του Δήμου αφού ήδη από την πρόσκληση του εορτασμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, είχαν εξαιρεθεί από τους συμμετέχοντες στον κατάλογο των επισήμων του εορτασμού . Όπως είπε, ο ίδιος δεν αποχώρησε προκειμένου να τιμήσει την επέτειο και τους Ξανθιώτες, έστω και στο περιθώριο του εορτασμού.

Με εκπλήξεις η παρέλαση

Στην παρέλαση συμμετείχε για πρώτο φορά τμήμα με άλογα και αναβάτες του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής-Ξάνθης στο τέλος της πολιτικής παρέλασης. Επίσης, την παράσταση έκλεψαν οι δύο διμοιρίες επιδείξεων του Δ’ΣΣ που παρέλασαν και έκαναν επιδείξεις σε δύο σημεία της παρέλασης.

Για πρώτη φορά παρέλασαν οι σημαιοφόροι των δημοτικών σχολείων, όπως προέκυψαν από τη σχετική κλήρωση ενώ το χειροκρότημα απέσπασε ο μαθητής του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, που παρέλασε ως παραστάτης με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

Για πρώτη φορά παρέλασε ολιγομελές τμήμα από το μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο καθώς αυτό έχει μετακομίσει από τον Εχίνο στην Ξάνθη, με απόφαση του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ, ενώ ο κόσμος και οι επίσημοι υποδέχτηκαν μουδιασμένα την πρώτη εμφάνιση τμήματος με μαντήλες σε μαθητική παρέλαση.

Δηλώσεις Μέτιου-Δημαρχόπoυλου-Ζαγναφέρη-Καμπά

Τη σημασία της επετείου επεσήμαναν στις δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, οι τοπικοί παράγοντες . Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η απελευθέρωση αποτέλεσε επίτευγμα στρατιωτικών και διπλωματικών χειρισμών ενώ ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τους ανθρώπους της πόλης που τιμούν την ιστορία και τις παραδόσεις τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης ανέφερε ότι σε δύο χρόνια που συμπληρώνεται ένας αιώνας ελευθερίας πρέπει να προετοιμαστεί η περιοχή για ένα λαμπρό εορτασμό ενώ ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς ανέφερε ότι η ελευθερία που σήμερα απολαμβάνει η περιοχή δεν ήταν πάντοτε δεδομένη και το Δ΄ΣΣ υπάρχει στη Θράκη και διαφυλάττει την ειρήνη και το αγαθό της ελευθερίας.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ενώ παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Τρίπολης Λιβύης και Αρκαλοχωρίου Κρήτης, που φιλοξενούνται και συμμετέχουν στους εορτασμούς της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ video από τη στρατιωτική παρέλαση και την εμφάνιση του ιππικού ομίλου