Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο…

Την Τετάρτη παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του ξανθιωτη Ηλία Μωραΐτη “Σκληρές Αλήθειες” στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, στις 7 μ.μ.  Διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Πυργελή, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και οι εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ηλία Μωραΐτη στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, την Τετάρτη στις 7 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κατσικίδου Μαρίνα, Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια GESTALT & ο Μουσόπουλος Αθανάσιος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Το βιβλίο “ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας;

Noέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε• μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό. Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες…

 

Συνέντευξη στο xanthi2.gr

Ένας νέος συγγραφέας με ένα έργο που εντυπωσιάζει: Τι ώθησε στη συγγραφή και πως βλέπει την υποδοχή του;

Πιστεύω πως στη συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος οδηγήθηκα μέσω της ανάγνωσης. Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να μετρήσω και εγώ τις δυνάμεις μου σε κάτι δικό μου και σίγουρα στο λογοτεχνικό είδος που είναι η αδυναμία μου και δεν είναι άλλο από το ψυχολογικό θρίλερ. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα με μικρά κείμενα που είχαν τη μορφή διηγήματος και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να αποπειραθώ επιτυχημένα να ολοκληρώσω το πρώτο μου μυθιστόρημα. Για την υποδοχή του βιβλίου από τον κόσμο είναι πολύ νωρίς για να σχηματίσω κάποια άποψη, αφού το βιβλίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Πάντως οι κριτικές που ακούω από αναγνώστες που έχουν προλάβει να διαβάσουν τις Σκληρές αλήθειες είναι πολύ ενθαρρυντικές και πιστεύω πως έχω πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό τον στόχο μου που ήταν να γράψω ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, συνεχείς ανατροπές και ικανό να συνεπάρει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Καταπιάνεται με ένα είδος ασυνήθιστο, το ψυχολογικό θρίλερ, πως έφτασες σε αυτή την επιλογή;

Όπως προανέφερα το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος είναι αυτό που με συναρπάζει περισσότερο από τα υπόλοιπα και σαν αναγνώστη. Και αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα είδος που δε στέκεται στα προφανή, αλλά καταγίνεται κυρίως με την αθέατη πλευρά του χαρακτήρα των ηρώων αι γενικότερα των ανθρώπων. Αυτή η σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα μας  η οποία συνήθως μένει αθέατη από τα μάτια των πολλών, επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την συμπεριφορά μας και γι’ αυτό ήθελα να αποτελέσει το επίκεντρο του βιβλίου. Εκεί πιστεύω πως κρύβεται η μαγεία του ψυχολογικού θρίλερ, αφού δεν έχει σαν κεντρικό του άξονα τις πράξεις των ηρώων, αλλά δίνει έμφαση στις εσωτερικές διεργασίες που οδήγησαν στις συγκεκριμένες πράξεις. Βέβαια σε ό,τι έχει να κάνει με τις Σκληρές αλήθειες, προσπάθησα να γράψω ένα βιβλίο που δε θα ακολουθούσε την πεπατημένη αλλά η  πλοκή του θα βασιζόταν σε μια πρωτότυπη ιδέα. Μια ιδέα η οποία πιστεύω πως εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό αυτό που επιθυμούσα και δεν ήταν άλλο από το να κάνω ένα ταξίδι μέσα στην απρόβλεπτη ανθρώπινη φύση που καθιστά τον κάθε άνθρωπο τόσο απρόβλεπτο, αλλά και συνάμα τόσο γοητευτικό.

 Υπάρχουν αυτοαναφορικά στοιχεία στο βιβλίο;

Δε θα το έλεγα. Σίγουρα σε ένα βαθμό έχω εισάγει στο βιβλίο κάποια στοιχεία από τις εμπειρίες μου, αλλά αυτά περιορίζονται σε κάποιους χαρακτήρες ανθρώπων που έχω συναντήσει κατά καιρούς και μου έχουν κάνει εντύπωση. Έτσι, ίσως και ασυναίσθητα να αποτύπωσα  κάποια στοιχεία των χαρακτήρων αυτών σε κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου. Πάντως το ότι δεν υπάρχουν αυτοαναφορικά στοιχεία ήταν μία  συνειδητή επιλογή, αφού επέλεξα να δημιουργήσω ήρωες τελείως ξένους σε εμένα. Η ακραία διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των ηρώων του βιβλίου σε σχέση με τον δικό μου τρόπο σκέψης και δράσης, ίσως ήταν και αυτή που έκανε τη διαδικασία της συγγραφής τόσο συναρπαστική. Ουσιαστικά ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο έπαιζα με τα όρια των χαρακτήρων του έργου, προσπαθώντας να ανακαλύψω για τι ήταν ικανοί και τι όχι, αφού ουσιαστικά οι αλληλεπίδραση των ηρώων ήταν αυτή που διαμόρφωσε και την πλοκή του έργου.

Γράφεις ήδη το επόμενο βιβλίο ή απολαμβάνει την παρουσίαση του πρώτου του έργου;

 Έχω ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σε μια καινούρια ιδέα, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζω ποια θα είναι η τελική μορφή της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήθελα το δεύτερο βιβλίο να είναι κάτι διαφορετικό από το πρώτο, αφού το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος προσφέρει μεγάλες δυνατότητες δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας. Βέβαια, από τη μικρή μου συγγραφική εμπειρία έχω διαπιστώσει πως στη συγγραφή δε δίνεται η πολυτέλεια της αποχής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει συνεχώς να καταγίνεσαι μαζί της, γιατί μόνο μέσω της διαρκούς προσπάθειας μπορούν να γεννηθούν ενδιαφέρουσες ιδέες και σιγά σιγά, αφού δουλευτούν εξαντλητικά, να μπορέσουν εξελιχθούν, να αποκτήσουν την πολυπλοκότητα που απαιτείται και να δέσουν όλες μαζί σε μία ιστορία. Τα διαλλείματα λοιπόν όχι μόνο διακόπτουν αλλά γυρίζουν πολλά βήματα πίσω τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο συγγραφέας – ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στη Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.