Ο Μιχάλης Ευμορφίδης, ένας γνωστός επιχειρηματίας και Ξανθιώτης, που διακρίθηκε κατακτώντας την κορυφή του Έβερεστ όπου μάλιστα σήκωσε τη σημαία της πόλης, είναι ένα από τα πρόσωπα που τιμώνται στην τελετή  για τα Ελευθέρια της Ξάνθης από το Δήμο Ξάνθης, που πραγματοποιείται την παραμονή στις 20.30 στο Δημαρχείο. 

Οι άλλοι δύο είναι ο Μιχάλης Δερμεντζόπουλος γνωστός από την προσφορά του στο μονοπάτι της ζωής καθώς και ο Αθανάσιος Μπαμπάτσος για την προσφορά του στον αθλητισμό του τόπου.

Ο τρόπος που εισήχθη το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και η έλλειψη συνεννόησης από τη δημοτική αρχή ήταν ο λόγος που οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ομόφωνα, κάτι που δεν συνηθίζεται σε τιμητικές διακρίσεις.

Ο Νίκος Ανταμπούφης διαφοροποιήθηκε από την απόφαση όχι τόσο για τον ίδιο το θεσμό αλλά στον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίζεται αυτή την διαδικασία, όπως αναφέρει.

“Ο Δήμαρχος Ξάνθης χειρίζεται το θέμα της βράβευσης των πολιτών την ημέρα της 4ης Οκτωβρίου για προσωπικό όφελος υποβαθμίζοντας έτσι την πρωτοβουλία” υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για την Ξάνθη” που καταψήφισεδιευκρινίζοντας πως η στάση αυτή δεν έχει να κάνει με τα τιμώμενα πρόσωπα αλλά με τον ευτελισμό των διαδικασιών.

Ο Δήμος Ξάνθης στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Δήμος Ξάνθης τιμά τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά, που στερήθηκαν για να στηρίξουν το συνάνθρωπό τους, που με αυτοθυσία για το κοινό συμφέρον έδωσαν το δικό τους μοναδικό αγώνα, που τίμησαν την πόλη μας και την πρόβαλαν σε όλο τον κόσμο.

Οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας, αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς και θέλησης και είναι αυτοί που στο πρόσωπό τους ο Δήμος μας αναγνωρίζει την προσφορά στην πόλη μας, καθώς αποτελούν πρότυπο για κάθε κοινωνία.

Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου και σύμφωνα με την υπ. αριθ. 263/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως με αλφαβητική σειρά στους κάτωθι:

  • Μιχαήλ Δερμεντζόπουλο, για την πολύχρονη προσφορά του στον εθελοντισμό και στο περιβάλλον.
  • Μιχαήλ Ευμορφίδη, για την προσφορά του στην προβολή της Ξάνθης σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Αθανάσιο Μπαμπάτσο, για την πολύχρονη προσφορά του στον αθλητισμό.

Η απονομή τιμητικών διακρίσεων από το Δήμο Ξάνθης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 98ων Ελευθερίων της Ξάνθης, πραγματοποιείται στις 3 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:30 στο Δημαρχείο της πόλης μας.

Θα προηγηθεί η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας στην Πλατεία Δημοκρατίας στις 18:30 και ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στις 19:00.